Ja, vi kan selv
Et opsving og en buldrende dansk økonomi gjorde, at flere og flere realiserede iværksætterdrømmen samt måske ikke mindst drømmen om lettjente penge. Ikke mindst i bygge- og anlægsbranchen, som var den branche herhjemme, der oplevede den største stigning af nye virksomheder fra 2004 og frem til 2008, da der for alvor var tale om et byggeboom herhjemme.
Men historien viser jo desværre, at et økonomisk opsving som bekendt ofte bliver afløst af mindre gunstige tider, og det ramte ikke mindst bygge- og anlægsbranchen hårdt, da finanskrisen for alvor satte ind i 2008. Antallet af konkurser steg hastigt de følgende år, og mange af de konkursramte bygge- og anlægsvirksomheder var netop dem, som startede op under byggeboomet.
Men det har heldigvis ikke afskrækket folk fra at starte ny virksomhed, nu der så småt viser sig mere optimistiske toner om dansk økonomi. Nye tal fra Erhvervsstyrelsen viser således, at lysten til at starte egen virksomhed i bygge- og anlægsbranchen er lige så stor nu, som før opsvinget for alvor satte ind i 2004.
Det er derfor med optimistiske toner, at Erhvervs- og Vækstministeriet i denne uge sætter fokus på iværksætternes vilkår i den årlige Iværksætteruge.
For der er al mulig grund til at hylde og inspirere de ildsjæle, der tør springe ud i iværksætterlivet, som i sidste ende er med til at skabe vækst og arbejdspladser herhjemme. Det kræver hårdt arbejde og ofte store omkostninger for de enkelte.
Men for at endnu flere af landets iværksættere skal lykkes, kræver det, at de får endnu bedre vilkår. For tiden skal bruges på byggepladsen eller i forretningen, og iværksætterne skal ikke bruge deres tid på unødige administrative byrder ved skrivebordet og pcen. Alt for ofte hører man om virksomhedsejere, som er ved at drukne i indberetninger til Skat eller andre offentlige myndigheder. Her ligger der stadig en stor udfordring for landets lovgivere.