Opblødning af udbudsregler på vej
Bygherreforeningen vil søge at opbløde udbudsregler, der tvinger offentlige bygherrer til at gå meget stringent til opgaverne. Men systemet, der hindrer underhåndshandler, må ikke sættes over styr, siger tidligere projektdirektør i Region Hovedstaden
- Dybt i vores dna i foreningen ligger udviklingen af hele erhvervet, med nøgleord som kvalitet og produktivitet, og i det hele taget at skubbe til udviklingen for mere værdiskabelse i byggeriet, siger Bygherreforeningens direktør Henrik Bang, der fredag kunne fejre 10 år på posten.
- En af de seneste store satsninger er at gå ind i den eksisterende bygningsmasse, for selv om mange forbinder bygherren med nybyggeri er virkeligheden, at mange af vores medlemmer beskæftiger sig med det eksisterende byggeri. (Senest har Bygherreforeningen og Grundejernes Investeringsfond i november 2013 udgivet 2. udgave af Hvidbog Om Bygningsrenovering, red.). Vi har ind imellem haft rollen som den frække dreng i klassen med lyst til at udfordre dogmerne. Emner som bæredygtighed, social ansvarlighed og energieffektivitet presser sig på, og det viser sig, at det ofte er bygherren, der kan påtage sig overblikket, siger Henrik Bang til Licitationen.
Han fortsætter:
- Vi er fortsat med til at presse på for at skabe reformer af hele AB-systemet, for at skabe dynamik og nye samarbejdsformer. Der skal strammes op på den uheldige fortolkning, der sker af udbudsreglerne og som har påvirket udviklingen uheldigt gennem de sidste 10 år og også skabt et unaturligt skel mellem private og offentlige bygherrer, siger han.
Henrik Bang understreger, at når det forhåbentlig lykkes at få bragt udbudsreglernes påvirkning ned i et fornuftigt leje, er det også vigtigt at få styrket bygherrernes kompetencer, så de kan høste fordelene af de nye friheder.
- Det kræver noget at håndtere de samfundsmæssige udfordringer, globaliseringen og nye faglige samarbejdsformer. Vi har en opgave med at løfte anseelsen af den professionelle bygherrer, måske endda gøre det til en folkesag: Folket vil have bedre bygherrer! og vores logo skal være det blå stempel, der signalerer kvalitet, ikke bare i byggebranchen men i hele samfundet, siger Henrik Bang.
Komme bydende i møde
En af tidens helt store bygherrer hedder Region Hovedstaden. Med store sygehusbyggerier over de kommende år er der brug for imødekommenhed fra begge sider, siger Kasper Jacoby, tidligere koncern projektdirektør i Region Hovedstaden og nuværende bestyrelsesmedlem i Bygherreforeningen:
- De offentlige bygherrer og deres rådgivere må komme de bydende mere i møde. Men vi må ikke sætte Danmarks stringente linje som duksen i klassen over styr. Og det er der en god grund til. Systemet er jo skruet sammen, så man forhindrer underhåndshandler og lignende, siger Kasper Jacoby.
Han mener at se tegn på, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er begyndt at tage debatten og indstille sig på mere lemepelige regler.
- Udbudsreglerne bør ikke kun være formalia. Det gavner ikke hvis man kun går efter lovens bogstav og ikke dens ånd. Men det kan bygherren ikke gøre alene, det må være op til politikerne og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen at lege med, ellers oplever man, at ting bliver gjort by the book", fordi der er diverse revisionssystemer og mange milliarder kroner at tage hensyn til. Det skal brydes oppefra - fra politisk hold. Og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen må vise nogle ordentlige retningslinjer på baggrund af EU-direktiverne, siger han.