23948sdkhjf

Fut i strukturfonde

Det officielle EU-stempel sætter nu fut i danske støtteprogrammer for Regionalfonden og Socialfonden
EU-Kommissionen har nu officielt godkendt de danske programmer for Regionalfonden og Socialfonden i 2014-2020. Danmark kan som det første land i EU dermed sætte gang i investeringerne fra fondene i 2014-2020.

Danmark får cirka tre mia. kroner til investeringer i blandt andet små og mellemstore virksomheder, innovation og iværksætteri.

De tidlige programgodkendelser er en betydelig fordel for erhvervsfremme i hele landet, vurderer regionalchef i Erhvervsstyrelsen, Preben Gregersen:

- Vores erfaring er, at tidlige programgodkendelser giver markant bedre betingelser for projektarbejdet regionalt og lokalt. Det giver højere projektkvalitet og effektpotentiale, at dialogen mellem ansøgere, de regionale og lokale myndigheder, der indstiller projekterne, og Erhvervsstyrelsen løftes. Dermed får vi også en bedre hjemtagning af midlerne fra EU.

- Med den tidlige opstart får Danmark desuden en længere periode til at implementere indsatsen og bedre rum for at justere programmerne, for eksempel hvis samfundsøkonomien skulle ændre sig så væsentligt, at det bliver nødvendigt at justere fokus i indsatsen.

Åbent for ansøgninger

Med EU-Kommissionens godkendelser på plads, åbnes der nu officielt for ansøgninger til fondsmidlerne. Størstedelen af midlerne søges via de regionale vækstfora, som står for udmøntning af cirka 2,4 mia. kroner af midlerne, og som beslutter, hvilke konkrete projekter der indstilles fra de enkelte regioner.

De resterende midler går blandt andet til en indsats for bæredygtige grønne byer og en national pulje, der vil kunne støtte op om nationale vækstinitiativer. Der vil blive meldt særskilt ud om ansøgningsproceduren, når der kan søges midler gennem disse puljer.

Stærkt partnerskab

Programgodkendelserne er et resultat af en proces præget af et stærkt dansk partnerskab, rettidig omhu og et godt samarbejde med EU-Kommissionen.

- Det er en sejr for det danske partnerskab, at vi står klar med de to første programmer – vel at mærke ud af de mere end 300 programmer, de 28 medlemslande indleverer til Kommissionen, siger Preben Gregersen.

På strukturfondssiden tæller partnerskabet, med Erhvervs- og Vækstministeriet i spidsen, involverede ministerier og styrelser, regionale vækstfora, regionerne og Bornholms regionskommune, kommuner, sammenslutningen af danske småøer, arbejdsmarkedets parter, erhvervs- og interesseorganisationer, NGO’er m.v., som alle har bidraget konstruktivt ved tilblivelsen af de danske programmer.

- Vi har været tidligt ude - siden sommeren 2012. Vi har også arbejdet tæt og godt sammen med Kommissionens relevante tjenestegrene, hvor især de uformelle drøftelser har været vigtige for fremdriften i processen. Den konstruktive uformelle kontakt har været nyttig, både når det kom til målrettetheden i skrivningen af - og under forhandlingerne om - programmerne - også når forhandlingerne med Kommissionen ind indimellem blev skarpere i tonen, slutter Preben Gregersen.

læs mere på

Erhvervsstyrelsen.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093