Almene boliger: Flere milliarder til renovering
Regeringen lægger med et nyt udspil op til at forhøje Landsbyggefondens renoveringsramme med knap 2,8 mia. kroner de næste år.
Regeringen lægger således op til, at Landsbyggefondens renoveringsramme forhøjes med 785 mio. kroner de næste to år og dernæst knap 2,8 mia. kroner fra 2017 og 2018 og til 2,6 mia. kroner i 2019 og 2020. Af den samlede afsatte ramme frem til 2020, foreslår regeringen, at der anvendes op til 250 mio. kroner til at gennemføre vidtgående energieffektiviseringer.
Ifølge Ministeriet for By-, Bolig- og Landdistrikter havde Landsbyggefonden ved udgangen af 2013 registreret en samlet prækvalificeret ansøgningsmasse på godt 18 mia. kroner. Heraf er de seks mia. kroner dækket af den eksisterende ramme, og der er derfor en venteliste på knap 12 mia. kroner.
Tryghed i områderne
På mødet i forligskredsen - som tæller alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten - vil partierne få præsenteret hele regeringens udspil.
Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm, vil derfor vente med at tage stilling til, hvorvidt investeringsrammen er passende.
- Vi tager stilling, når vi har fået en grundig orientering om, hvorfor regeringen er landet på det her niveau. Først når vi har fået baggrunden for det og de konkrete tal, vil jeg tage stilling, siger hun.
Heller ikke Dansk Folkeparti har på forhånd modtaget noget udkast fra regeringen. Derfor har boligordfører Karina Adsbøl også svært ved at sige noget om partiets krav til forhandlingerne.
- Det bliver interessant at se, hvordan regeringen vil skabe mere tryghed i boligområderne. Indtil nu har vi det kun fra medierne. Men noget af det, vi vil se på, er, at måden pengene bliver afsat på skal sikre, at de bliver brugt bedst muligt, siger hun.
Hos SF vil boligordfører Eigil Andersen gå til forhandling med ønsket om, at rennoveringsrammen skal fortsætte på samme niveau.
- Det er et stort behov for renovering af de almene boliger. Det sætter også gang i beskæftigelsen, hvilket er meget vigtigt i en tid med 132.000 arbejdsløse. Der er et stort behov for renovering i yderområderne, hvor arbejdsløsheden i byggefagene er stor. I København og Aarhus er der også renoveringsbehov. Men i disse storbyer er nogle byggefags beskæftigelses langt bedre, så vi skal afpasse renoveringernes omfang med den arbejdskraft, der er til rådighed. Men måske opstår der ikke mangel på arbejdskraft, for regeringen vil jo afskaffe Boligjobordningen, siger han.
Stort behov
Landsbyggefonden har i 2014 ajourført og tilpasset sin opgørelse fra 2001 af renoveringsbehovet. Det beregnede renoveringsbehov vurderes at kræve investeringer over de næste 20 år på godt 130 mia. kroner, svarende til en gennemsnitlig årlig samlet investering på 6,5 mia. kroner.
På den baggrund mener chefanalytiker i Dansk Byggeri Finn Bo Frandsen, at regeringen burde have været mere ambitiøs.
- Der er et stort behov for at renovere de almene boliger. Renoverede boliger skaber bedre velfærd og større livskvalitet for beboerne og omsætning og beskæftigelse i byggebranchen og hos byggematerialeindustrien, byggevareforhandlerne, transporterhvervene, arkitekter og rådgivende ingeniører, banker, advokater og revisorer samt hos bygherrer. Hertil kommer, at renoveringerne er med til at energioptimere boligerne. Der er altså mange gode grunde til, at holde et højt niveau og derfor mener jeg godt, man kunne forhøje rammen endnu mere, siger han.