Tiltrængte renoveringer
Derfor har mange analyser i det sidste lange stykke tid da også peget på, at markedet for renovering og vedligehold kan være med til at sætte gang i branchen.
Det var derfor tiltrængte toner, der lød fra minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) i weekenden, da han offentliggjorde den forhøjede renoveringsramme hos Landsbyggefonden. Over de næste to år forhøjes rammen med 785 mio. kroner og dernæst knap 2,8 mia. kroner fra 2017 og 2018 og til 2,6 mia. kroner i 2019 og 2020.
Dermed kan landets almene boliger se frem til flere boligrenoveringer, og det er jo kun positivt - ikke kun for landets mange mange lejere af almene boliger, men så sandelig også ud fra et beskæftigelses- og vækstmæssigt fokus i bygge- og anlægsvirksomhederne. Ifølge Minsteriet for By, Bolig og Landdistrikter vil den forhøjede ramme skabe 16.000 nye job via renovering, og her må man formode, at mange af dem lander i bygge- og anlægsbranchen.
Det vil samtidig sætte gang i ikke mindst energirenoveringerne, og det vil bringe mange af de almene boliger, hvoraf flere er opført helt tilbage i 1960erne og 1970erne, op til en energimæssig standard, der kan måle sig med det byggeri, vi har i dag i den almene sektor.
Man kan så spørge sig selv, om det er nok. For faktum er, at der allerede nu er ansøgninger for i alt 12 mia. kroner på venteliste i Landsbyggefonden. Og dér batter en forhøjet ramme på for eksempel 2,7 mia. kroner fra 2017 til 2020 jo ikke synderligt.
For en energirenovering af for eksempel store almene bebyggelser løber hurtigt op i trecifrede millionbeløb. Og så er den forhøjede ramme ikke nok.