Klar til at hastebygge nye flygtningecentre
Modulbygge-producenten Scandi Byg står klar med sit kendte koncept, hvis der bliver taget politisk beslutning om nye flygtningecentre
I perioden 1993 til 2000 leverede virksomheden Scandi Byg a/s (dengang Scandi Camp a/s) i alt 100.000 kvm flygtningecentre, som præfabrikeret modulbyggeri. Heri kunne på en og samme tid huses op til omkring 5.000 flygtninge fordelt på 52 centre rundt om i landet. I dag er enkelte centre fortsat i drift i Hanstholm, Brovst og Frederikshavn. En stadig mere alvorlig global situation og et eskalerende tryk af flygtninge fra verdens krigszoner skaber imidlertid behov for flere flygtningeboliger igen - regeringen har foreløbig afsat to en halv mia. kroner ekstra til modtagelse og indkvartering af tusindvis af ekstra flygtninge, der søger mod blandt andet Danmark.
Scandi Byg i Løgstør, der siden har markeret sig som en af Danmarks største leverandører af bolig-, institutions- og kontorbyggeri over hele landet, melder sig derfor klar med et tilbud om hurtigt at genstarte den tidligere produktion af flygtningeboliger som industrielt fremstillet modulbyggeri med al den know how, virksomhedens tidligere projekter repræsenterer.
Klar på få uger
- Hvis politikerne ønsker det, vil vi være i stand til at levere de første boliger indenfor to måneder, understreger Scandi Bygs administrerende direktør Jesper Hoffmann.
Vælger politikerne at gå denne vej, ser Hoffmann flere muligheder - alt efter hvor permanente man ønsker, at byggerierne skal etableres.
- Fra midlertidige løsninger i standardmoduler, - en gentagelse af vort nu 20 år gamle koncept, opgraderet i teknik og arkitektur til 2014-niveau naturligvis - til udvikling af et eventuelt helt nyt koncept. Alt er muligt i forhold til økonomi og tidsperspektiv, forklarer Jesper Hoffmann og tilføjer, at staten, alt efter valg af løsning, også kan vælge mellem, om man vil købe eller eventuelt leje.
Leje-købeløsninger
Scandi Byg er en over 40 år gammel byggevirksomhed og et datterselskab i MT Højgaard. Virksomheden har blandt andet sammen med en anden MT Højgaard virksomhed, Ajos, der er specialiseret i byggepladsindretning og udlejning, tidligere løst lignende opgaver.
Langt de fleste centre, der blev etableret i 1990 erne primært for at huse flygtningene fra det da borgerkrigshærgede ex-jugoslavien, er nu taget ned eller af kommunerne brugt til andre formål. De kan derfor ikke bare benyttes igen.
- Vi ved ikke, hvilke indkvarteringsløsninger, som politikerne og myndighederne denne gang forestiller sig. Men savner man hurtig reaktion, med velegnet, fleksibelt og hastigt etableret husly, har de med vores koncept en gennemprøvet sikkerhed for problemfrit at kunne få leveret, opstillet og eventuelt også driftet fleksible kvalitetsboliger. Nøjagtigt hvor i landet, der besluttes at være plads. Og vel at mærke uden at staten nødvendigvis skal påtage sig store etableringsomkostninger. Den kan som nævnt både vælge at købe eller leje af os, forklarer adm. direktør Thomas Raunsbæk, Ajos.