23948sdkhjf

Kommuner investerer mindre i mursten og asfalt

En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at de danske kommuner i 2013 investerede knap 16,8 mia. kroner i bygninger og veje. Det er godt 1,2 mia. kroner mindre end i 2012
Der blev brugt knap 1,2 mia. kroner mindre på at vedligeholde og udbygge de danske veje og bygninger i 2013 sammenlignet med 2012.

Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri.

Analysen bygger på kommunernes egne regnskaber, og ud over det samlede beløb kommer den ind på, at kommunernes investeringsniveau varierer. Det er således især de små og store kommuner, der prioriterer investeringer, mens de mellemstore holder igen.

I gennemsnit har kommunerne over de seneste tre år investeret 3.105 kroner per indbygger i bygninger og infrastruktur.

- Et lavt investeringsniveau kan skyldes flere ting. Det kan for eksempel hænge sammen med, at den enkelte kommune løbende har haft fokus på området, hvilket typisk har den positive effekt, at vedligeholdelsen bliver billigere. Det kan modsat også være tegn på, at der spares på området, og det kan hurtigt gå hen og have samme effekt, som hvis man tisser i bukserne, siger Andreas Fernstrøm, chefkonsulent i Dansk Byggeri til Licitationen - Byggeriets Dagblad og henviser til en rapport fra Cowi, der konkluderer, at for hvert år en kommune undlader at investere en mio. kroner på at vedligeholde veje, koster det samfundet fem.

Dyrt at vende ryggen til

Andreas Fernstrøm opfordrer derfor til, at der kommer mere fokus på, at besparelser kan have konsekvenser.

- Kommunerne er selvfølgelig begrænset af anlægsloftet, og økonomien skal også hænge sammen, men det er bestemt ikke altid smart at spare på området. Det kan tværtimod hurtigt gå hen og blive dyrt for kommunerne. Derfor opfordrer vi også til at have fokus på problemstillingen, for hvis man lader stå til så længe, at renovering måske ikke længere er nok, og der i stedet skal genopretning på banen, så bliver det uden tvivl dyrere, siger han.

Det er Søren Bülow, sekretariatschef i Dansk Vejforening enig i. Han hæfter sig ved, at mange kommuner rent faktisk gerne vil investere mere, men at anlægsloftet sætter sine begrænsninger.

- Og det er ikke så fornuftigt i den lange bane, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Økonomi- og indenrigsminister, Morten Østergaard (RV), men i en mail fra ministeriet lyder det, at der i 2012 med kickstarten blev iværksat et særligt højt anlægsniveau med henblik på at understøtte vækst og beskæftigelse, og at der således er en særlig grund til, at anlægsniveauet i 2012 overstiger niveauet i øvrige år. Ligeledes fremgår det, at rammerne for anlægsniveauet afhænger af flere forhold - herunder blandt andre hensynet til samfundsøkonomien og den overordnede prioritering af den offentlige økonomi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078