23948sdkhjf

Energirenovering med tredobbelt gevinst

Ældre kommunal administrationsbygning sat i stand - det giver både energibesparelser og bedre arbejdsmiljø
Tre fluer med ét smæk – eller rettere tre gevinster for én investering. Det får Roskilde Kommune ud af de 12 mio. kroner, man netop har brugt på at forny en ældre kommunal administrationsbygning, Rådhusbuen 3, som blandt andet huser byens jobcenter.

For pengene har den 3.300 kvm store kontorbygning på Køgevej fået ny overfrakke i form af ny facade, nye vinduer og nyt tag. Med den nye klimaskærm følger 200 mm udvendig efterisolering af facader og tag samt nye tre-langs energivinduer, og i samme ombæring er taget blevet udstyret med solceller. Tilsammen bringer det bygningen energimæssigt helt i top (energimærke A efter lavenergiklasse 2015), hvor den tidligere var klassificeret som en forslugen energiklasse E). På den konto vil kommunen fremover årligt kunne spare cirka 190.000 kroner på energiregnskabet.

Bedre indeklima

At investeringer i udvendig efterisolering ikke snævert set betaler sig tilbage inden for en kort horisont, er en væsentlig årsag til, at det går trægt med at få energirenoveret den kommunale bygningsmasse, selv om dette er helt afgørende, hvis Danmark skal leve op til egne mål om at reducere CO2-udledningen markant. Eksemplet i Roskilde viser imidlertid, at regnestykket ser helt anderledes ud, når man medregner de gevinster, der følger med i købet, hvis man energirenoverer rigtigt.

De kommunale medarbejdere, der arbejder i bygningen, oplever således et bedre arbejdsmiljø i kraft af, at der nu strømmer væsentlig mere dagslys ind i kontorerne end før renoveringen. I forbindelse med vinduesudskiftningen har man valgt at isætte vinduer med et 25 procent større glasareal end de gamle. Den indbyggede solafskærmning sikrer samtidig, at sollysindfald ikke bliver generende og at solvarmeindfald dæmpes. Sammen med reduceret kuldenedfald om vinteren indebærer det alt i alt et forbedret indeklima.

Hurtigt og effektivt

Også æstetisk har facaderenoveringen bragt markante gevinster. Med sine brune betonelementer med indsatte søsten var kontorbygningen på Rådhusbuen den grimme ælling i den trio, der udgør Roskildes kommunale administration på Køgevej. Nu er den blevet en køn svane, som stilfærdigt underlægger sig sine mere ekspressive naboer i form af Knud Munks gamle Amtsgård og Roskildes nye rådhus fra 2010. Den udvendige efterisolering, der er limet på de gamle facader, er udvendigt pudset op med en meget finkornet strukturpuds, som i sollyset forlener facaderne med et silkemat skær. Vandrette vinduesbånd og skarptskårne hjørner forstærker oplevelsen af et enkelt og funktionelt bygningskompleks.

B. Nygaard Sørensen, som har udført Roskildes energirenovering (minus solcelleanlægget) i totalentreprise, har tilrettelagt udførelsen, så de kommunale medarbejdere har kunnet passe deres arbejde imens, og med mindst mulig gene i forbindelse med vinduesudskiftningerne. På rådgiversiden har Christensen & Co A/S lavet arkitektprojektet og OBH Rådgivende Ingeniører A/S stået for ingeniør- og energiberegningerne. Energirenoveringen er gennemført på bare fire måneder med aflevering primo november 2014.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.099