Brug for plan for giftige stoffer
Malerforbundet opfordrer politikerne til at få iværksat en total kortlægning af asbest, PCB og bly i bygninger
Der er derfor brug for at få iværksat en national handlingsplan for disse problemer.
Det mener Malerforbundet, der i en udtalelse fra forbundets netop afsluttede kongres slår fast, at asbest, PCB og bly er et dødsens farligt og alvorligt problem" i byggebranchen og at der er brug for at få gjort op med fortidens synder.
Malerforbundet foreslår, at der gennemføres en kortlægning af asbest, PCB og bly i alle offentlige og private bygninger, og at der lægges en slagplan for, hvordan disse giftige stoffer og metaller fjernes på en sikker måde.
- Inden man kan tænke på at fjerne de giftige ting, skal vi have kortlagt, hvor skidtet findes, så ingen kommer i kontakt med det uforvarende. Vi har gennem BAT-kartellet samarbejde med arbejdsgiverorganisationerne om, hvordan vi skal gribe problemerne an, men vi skal have registreret, hvor ikke mindst asbesten, men også PCB og bly findes. Det er det første. Og det haster. Derfor er det i høj grad et politisk anliggende at få lavet en national handlingsplan, så vi får et Danmark fri for asbest, PCB og bly, siger miljøsekretær Tonny Leon Olsen, arbejdsmiljøansvarlig i Malerforbundet.
Han forestiller sig, at kortlægningen af de giftige stoffer i bygningerne passende kan gennemføres i forbindelse med det offentliges bygninger alligevel skal vurderes med hensyn til potentialet for energibesparelser.
EU-opfordring
EU-Parlamentet opfordrede sidste forår EU-kommissionen til at få lavet en plan for inden 2028 at få fjernet asbest fra alle offentlige bygninger og bygninger med offentlig adgang.
Det skete på baggrund af en rapport, der anbefaler, at alle offentlige og kommercielle bygninger screenes for asbestholdige materialer, og at der udarbejdes planer for at håndtere risikoen.
Malerforbundets kongres opfordrede samtidig til, at der fortsat forskes i nano-sikkerhed for at imødegå eventuelle trusler mod arbejdstagernes sundhed.
Kongressen advarede også mod de planlagte dramatiske nedskæringer" i Arbejdstilsynet, som kaldes katastrofal. I udtalelsen krævedes derfor øjeblikkelig politisk handling.
For at få nedbragt bygge- og anlægsbranchens høje antal af arbejdsulykker, opfordrede kongressen til, at arbejdsmiljø og sikkerhed indføres i alt udbudsmateriale.
På kongressen blev Kresten Vendelboe, formand for forbundets afdeling Øst/Vest, valgt som ny forbundsformand. Han afløser Jørn Erik Nielsen, der efter 20 år på posten går på pension.