Statslige krav giver 100 lærepladser
Regeringens krav om, at staten som bygherre skal kræve praktikpladser har i 2013 betydet krav om knap 100 lærepladser
Det viser en foreløbig opgørelse, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udarbejdet på baggrund af tilbagemeldinger fra de enkelte ministerier.
Regeringen og Enhedslisten blev i forbindelse med finanslovsaftalen for 2013 enige om, at staten som bygherre så vidt muligt skal stille krav om praktikpladser i de virksomheder, der bygger for eller leverer til staten.
Sidste forår kom Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen med en vejledning i, hvorledes ministerier og styrelse anvender sociale klausuler. Der sker efter det såkaldte følg-eller-forklar princip, hvor de offentlige ordregivere har pligt til at anvende sociale klausuler eller forklare, hvorfor de ikke gør det. Som udgangspunkt skal ordrerne have en værdi af mindst 10 mio. kroner og en varighed på minimum seks måneder, før de er omfattet af kravet.
Alle skal lave status
For at kunne gøre status på indsatsen for at skabe praktikpladser på tværs af statslige institutioner, blev det samtidig aftalt, at alle ministerier ved udgangen af 2013 skulle udarbejde en status på anvendelse af klausuler inden for ministerområdet.
Endnu har alle ministerier ikke udarbejdet deres opgørelse over udbud, hvor der er anvendt sociale klausuler.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen oplyser, at kun 10 af regeringens i alt 19 ministerier indtil videre har afleveret deres opgørelse.
Transportminister i top
Af de 10 ministerier, der har indberettet til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, oplyser de fire, at de ikke har haft udbud, hvor der er anvendt sociale klausuler.
Det er arbejde for Transportministeriet, der giver de fleste praktikpladser. Ministeriet oplyser i materialet, som Licitationen - Byggeriets Dagblad har fået stillet til rådighed, at Vejdirektoratet har udbudt 12 anlægsprojekter, hvor der tilsammen er stillet krav om 42 praktikantårsværk.
Vejdirektoratet har siden andet halvår anvendt sociale klausuler ved entrepriseudbud over 100 mio. kroner. Fra foråret 2013 har man anvendt følg-eller-forklar princippet.
Vejdirektoratet forventer i øvrigt, det samlede vedligeholdelsesudbud for fireårsperioden 2014-2017 vil give cirka 60 praktikantårsværk. Her er hovedreglen, at der udløses en praktikplads pr. 10 mio. kroner i entreprisesum.
Banedanmark har ikke opgjort antallet af lærepladser som følge af udbud i 2013. Banedanmark har hidtil arbejdet med partnerskaber og med opfordringer til at ansætte lærlinge. Fremadrettet vil der blive stillet forpligtende krav til entreprenørerne om at have lærlinge med ved relevante og egnede udbud.
Under Sund & Bælt Holding er der stillet krav om i alt otte lærlingeårsværk, hvoraf de fleste er hos Femern A/S, der har indsat kravene i udbud, som har en størrelse, så de faktisk ikke er omfattet af regeringens krav. Der er desuden stillet krav ved udbud fra Aarhus Letbane, By & Havn og Metroselskabet.
Uden for Transportministeriet er det Forsvarsministeriet, der skaffer det største antal lærepladser. Ved udbud af facility management for Forsvarets Bygningsetablissement er der krav om 20 praktikantårsværk. Desuden har udbud i Kulturministeriet, Uddannelsesministeriet og Skatteministeriet giver nogle få lærepladser.
Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, hvorunder en af de største statslige bygherrer Bygningsstyrelsen hører, har endnu ikke svaret og indgår derfor ikke i den foreløbige opgørelse.
Langsom begyndelse
I fagbevægelsen, der har kæmpet for, at offentlige bygherrer også kræver lærepladser, kalder man det en god, men langsom begyndelse.
- Det begynder at virke, og når ministerierne får tunet deres organisationer, så vil der udfolde sig et meget stort potentiale. Vi vil følge området nøje. Manglende praktikpladser er erhvervsuddannelsernes allerstørste udfordring, og her er sociale klausuler en del af løsningen, siger Steen Boesen, uddannelseskonsulent i Byggegruppen i 3F.
Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri, er derimod ikke imponeret over antallet af lærepladser i de statslige udbud i 2013.
- Sociale klausuler er ikke noget vidundermiddel og løser ikke problemerne med manglende praktikpladser. Man når meget længere gennem partnerskaber og frivillige aftaler og gennem dialog, hvor der måske lægges et ekstra pres på entreprenøren til at tage en ekstra lærling, siger hun.
Louise Pihl henviser til, at partnerskabsaftalen med Boligselskabernes Landsforening, siden den blev indgået i 2011, har givet 299 lærepladser på større renoveringsopgaver af almennyttige boliger støttet af Landsbyggefonden. Det svarer til, at 12 procent af de beskæftigede har været lærlinge.
- Selvfølgelig blev der også ansat lærlinge på renoveringsopgaverne før partnerskabsaftalen, men der er ingen tvivl om, at når vi tager dialogen med de håndværks- og entreprenørvirksomheder, der skal stå for renoveringen, så gør de en ekstra indsats for at få plads til så mange lærlinge så muligt, siger hun.