23948sdkhjf

Konkursopkøb presser branche

Når konkurrenter går konkurs står der pludselig produktionsanlæg billigt til salg. Det er godt for nogle, men de sætter resten af både beton- og byggebranchen under pres, fordi krav til indtjeningen falder
Den enes død den andens brød gælder både leverandører, underleverandører og entreprenører i bygge- og anlægsbranchen.

Store leverandører af betonelementer og byggefirmaer, som ikke har behov for at købe billigt op, har efter byggekrisens gennemslag eksempelvis været vidne til en bizar proces:

Konkurser betyder nemlig billige opkøb, som er gode for mange, men også sætter virksomheder uden konkursopkøb under pres på indtjeningen.

Kilder blandt de største producenter forklarer, at når større konkurrenter går konkurs, så står der pludselig store produktionsanlæg ledige. Nogle vil altid købe billigt, og så starter de produktionen op igen.

Kapaciteten til eksempelvis betonproduktion er derfor ikke mindre end før krisen. Spiralen betyder snarere, at branchen mister know how, ligesom den giver yderligere prispres, fordi en ny ejer har mindre gæld og færre krav til indtjeningen.

Flere eksempler

Der er flere eksempler på opkøb ved konkurser, som sætter den spiral i gang.

Producenten af betonelementer, Contiga Tinglev A/S, opstod efter en konkurs af Tinglev Betonelementfabrik i 2010, hvorpå norske Contiga købte, så firmaet kører igen.

I august i år reddede CRH Concrete 30 arbejdspladser ved at overtage konkursramte Guldborgsund Elementfabrik.

Og endelig trak krisen tæppet væk under Herlufmagle-firmaet C.C. Brun Betonelementer i 2009. I en rekonstruktion kom firmaet til at hedde C.C. Brun Entreprise A/S, men blev overtaget af Kähler A/S, som i sommer gik konkurs. Fortsættelse følger ligesom for SHT betonelementer, der gik konkurs i 2010, men kører igen.

Betonelementfabrikker er derfor et godt eksempel på, at fordi en virksomhed går konkurs, så står den ikke nødvendigvis stille.

Der er altid nogle, der kan bruge den og derfor falder kapaciteten ikke. Kilder ser den mekanisme i hele bygge- og anlægsbranchen: Så længe man får aktiver billigt ved konkurser, så får man også reduceret kravene til indtjening. På den måde er reelle fusioner og opkøb set med brancheøjne at foretrække fremfor konkursopkøb.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078