23948sdkhjf

Kæmpe dyk i teleinvesteringerne

Teleselskabernes investeringer i bedre mobil- og bredbåndsdækning er næsten halveret siden 2008. Det kan mærkes i branchen, mener Dansk Byggeri. DI er klar med udspil, der skal sikre bedre rammebetingelser
Der er sket et gevaldigt dyk i teleselskabernes samlede investeringer i bedre mobildækning og hurtigere bredbånd de senere år.

Det fremgår af en opgørelse fra Erhvervsstyrelsen. Det lave investeringeniveau sker på et tidspunkt, hvor især erhvervslivet i yderområderne efterspørger hurtigere og bedre tele- og bredbåndsforbindelser.

Branchedirektør i DI Itek, der er DI’s branchefællesskab for it-, tele-, elektronik- og kommunikationsvirksomheder, Adam Lebech, kalder udviklingen bekymrende, fordi hurtigt bredbånd og gode mobilforbindelser er en forudsætning for et produktivt erhvervsliv.

- Det er bekymrende tal. Ikke kun for telebranchen, men også for resten af erhvervslivet. For hvis investeringslysten falder, kommer de hurtigere og bedre bredbånds- og mobilnet ikke lige så hurtigt ud til borgere og virksomheder, siger han.

Tæt på halvering

Teleselskabernes samlede investeringer i blandt andet fastnet og mobilnet i Danmark var i 2013 på knap 5,5 mia. kroner, hvilket er lidt over otte procent mindre end året før.

I en 10-årig periode, fra 2003 til 2013, toppede teleselskabernes investeringer i 2008 med 9,8 mia. kroner, og de er siden faldet uafbrudt.

Investeringerne var i 2013 på det laveste niveau i 10 år. Set over en femårig periode - 2008-2012 - faldt de gennemsnitlige årlige investeringer i Danmark med cirka 33 procent. De samlede EU-investeringer faldt med godt 11 procent i samme periode. Samtidig oplevede televirksomhederne fald i omsætningen på 7,5 procent og fald i beskæftigelsen med 3,7 procent.

- Vi har behov for et politisk kursskifte. Ikke ved brug af statslige penge. Men ved, at politikerne gør det lettere at investere. Hvis vi skal vinde det tabte tilbage, skal der handling til, siger Adam Lebech.

Politisk kursskifte

DI Itek er derfor klar med et udspil, der lægger op til et politisk kursskifte, der skal sikre, at telebranchen har bedre rammebetingelser for at investere.

Der blev i juni 2013 indgået aftale om at tildele 60 mio. kroner til udrulning af bredbånd på Bornholm.

Pengene er endnu ikke tildelt, og initiativet har derfor skabt usikkerhed om investeringsgrundlaget i over 15 måneder.

DI foreslår derfor, at regeringen – eventuelt sammen med teleforligskredsen – laver en fornyet politisk målsætning om, at udrulningen af bredbånd og mobildækning skal ske på markedsvilkår. Skal udrulningen hjælpes på vej, kan det ske gennem forbedrede rammevilkår og lokale udbud på markedsvilkår.

Se på graveomkostninger

Desuden ønsker organisationen, at man ser på graveomkostningerne, der i forbindelse med etablering af eller renovering af højhastighedsforbindelser udgør helt op til 80 procent af de samlede omkostninger.

Her skal sikres en effektiv koordinering på tværs af brancher og sektorer, så der i højere grad samgraves.

Det skal ske ved, at regeringen pålægger kommunerne, at de forud for tildelingen af gravetilladelser til væsentlige gravninger, skal sørge for, at den, der får gravetilladelsen, forud har annonceret gravningen, så andre har mulighed for at tilkendegive interesse i at være med i en samgravning.

Konsulent for Kabel- og Ledningssektionen i Dansk Byggeri, Mikael Mortensen, er ikke i tvivl om, at nedgangen i teleinvesteringerne har konsekvenser for branchen.

- Branchen har noteret sig en mærkbar reduktion af opgaver gennem de seneste år, som dog varierer fra landsdel til landsdel. Derfor er det vigtigt, at kommunerne nu ser fremad og især i udkantsområderne fokuserer på at bibringe et tilstrækkeligt bredbåndsnet ved en fornuftig planlægning. Det tjener branchen bedst, at der er en kontinuerlig mængde af projekter, så man kan fastholde beskæftigelsen i et jævnt arbejdsflow, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109