Alle skal tage et ansvar
Bæredygtighed i byggeriet er et ansvar for alle aktører i byggebranchen. Rapport søger at skabe fælles platform
Vækstens kvalitet skal blandt andet derfor tilrettelægges, så produktionen ikke belaster miljøet, for eksempel ved at nedsætte forbruget af energi og råstof og ved at genbruge affald bedre.
Det fremgår af rapporten Hvidbog om Bæredygtighed i Byggeriet, udgivet af Innobyg, Bygherreforeningen og Viegand Maagøe.
- Det er naturligt at bygge videre på Brundtland-rapporten. Uden et nyt og bredere perspektiv vil byggeriet fortsætte med at belaste klima, råstofforekomster, vores sundhed og de økomiske ressourcer, siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen.
Ingen nem opgave
Rapporten er skrevet i erkendelse af, at det ikke er en nem opgave at drive udviklingen.
Derfor må man - med hjælp fra et fælles begrebsapparat og sprog - anspore de professionelle rådgivere, bygherrer, udførende og leverandører til at udvise mere ansvarlighed og være med til at nedbryde barrierer frem mod et mere bæredygtigt samfund, mener forfatterne.
- Der er flere store udfordringer på dette felt, men bygge- og ejendomssektoren begynder at få øjnene op for, at energiforbrug kun er ét af flere indsatsområder, når bygningsmassen skal fremtidssikres, skriver Henrik Bang i rapportens forord.
Siden det fejlslagne klimatopmøde i december 2009 i København, da Danmark gik foran med flere eksempelbyggerier, har eksperterne fået øjnene op for de mange dilemmaer i bæredygtighedsbegrebet, der både inddrager det sociale, det økonomiske og det miljømæssige.
- Skal man have et komplet billede af bæredygtighed i byggeriet må man anskue emnet i forskellige skalaforhold - en global skala, en by- og byudviklingsskala, en bygningsskala og på bygningskomponent-niveau, skriver projektlederne Graves Simonsen og Hanne Ullum fra Bygherreforeningen.
At der er et stykke vej endnu understreges af en aktuel udstilling ved navn Kan Det Bære?", der er på vej til Dansk Arkitektur Center, og som ArkByg kort omtalte fredag.
Udstillingen Shifts, der blandt andet indeholder bidrag fra dansk/hollandske Powerhouse Company og arkitekturkritiker Hans Ibelings, fortæller om den økonomiske krises indflydelse på arkitekturens samfundsmæssige rolle.
Shifts stiller skarpt på, hvordan den globale finanskrise siden 2008 har påvirket det byggede miljø.
I dag er eksempelvis kun fem procent af nye bygninger tegnet af arkitekter - så spørgsmålet er, om det stadig kan hævdes, at arkitekter bærer ansvaret for den måde vi bor og arbejder på.
Udstillingen er bygget op af 600 bæredygtige objekter fra arkitektkontorer, virksomheder og miljøorganisationer, indsamlet over flere år. Alle påstår de at være bæredygtige, men i Rotors fortolkning er intet entydigt.
Der opstår nemlig mange paradokser, når man bruger mærkatet bæredygtigt.
Hvordan skal man for eksempel forholde sig til den soldrevne plæneklipper, der trimmer ørkenstaternes golfbaner, der for at eksistere må vandes intenst?