23948sdkhjf

Byggefirmaer klemt af konkurs

Kommune fastholder krav om bestemt tagkonstruktion, efter at producenten er gået konkurs
To velrenommerede jyske tømrervirksomheder mener, at de i arbejde for Norddjurs Kommune påføres en urimelig økonomisk risiko som følge af en leverandørkonkurs.

De mener begge, at deres tilbud på at udføre arbejde på to nye daginstitutioner er afgivet under forudsætninger, der nu er ændret markant. De foreslår derfor en anden løsning end den, kommunen har krævet i sit udbudsmateriale - alternativt at udbuddet går om.

Sagen er, at Norddjurs Kommune ved udbud af to daginstitutioner i Auning og Grenå har krævet, at tagkonstruktionen skal være “SkanDek eller lignende". Siden der blev afgivet tilbud er SkanDek Tagelementfabrik A/S i Hobro imidlertid gået konkurs. Selv om elementerne fortsat produceres, mener de to tømrervirksomheder, at konkursen forandrer situationen så grundlæggende, at de ikke længere er forpligtet til at levere den skitserede tagløsning. Det er Norddjurs Kommune uenig i.

- Vi påføres en helt urimelig økonomisk risiko. Vi skal stå inde for et produkt, hvor fabrikken bag er gået konkurs, og hvor patentet ejes af en enkeltperson. Hvis der på et senere tidspunkt bliver reklamationer overfor produktet, er der ingen organisation bag leverandøren, og så hænger vi på regningen. Det kan tage livet af vores forretning, siger Claus Kirk, direktør i tømvirksomheden Hans Kirk fra Randers, der har vundet tømrerentreprisen på institutionen i Auning.

Entreprisesummen er på godt 1,6 mio. kroner.

Alternative løsninger

Tømrermester Alex Nørby fra MidtVest Byg Aps i Holstebro, der har vundet tømrer- og tagarbejdet på institutionen i Grenå, er enig.

- Det er alt for risikabelt, og vi mener, at konkursen afgørende har ændret på forudsætningerne. Det handler ikke om produktet. Det er et godt produkt. Det handler om, at der ikke er økonomi bag leverandøren og vi står med risikoen, siger Alex Nørby.

Begge tømrermestre har over for Norddjurs Kommune foreslået alternative løsninger - også løsninger, der ligesom SkanDek-tagkassetter er baseret på stål og 100 procent uorganiske materialer - og som vil være udgiftsneutrale for kommunen.

- Vi kunne have sat os ned og fundet en løsning, som er lige så god for kommunen, og som ikke påfører os denne urimelige risiko, men kommunen har ikke ønsket at holde et møde om sagen. I stedet har vi fået en række trusler fra kommunens advokat. Jeg har aldrig været ude for noget lignende, siger tømrermester Claus Kirk.

Han har alternativt foreslået kommunen, at kommunen overtager ansvaret for tagkassetterne.

Alex Nørby siger, at “eller lignende" ikke giver mening.

- Der findes ikke noget lignende, fordi der jo er patent på SkanDek-kassetterne, men der findes andre løsninger, som bruges mange steder og som er lige så gode, siger han.

Garanterer leverance

Det er den tidligere ejer af SkanDek Tagelementfabrik Peehr Ø. Svensson, der ejer patentet til SkanDek-tagkassettesystemet. Han var udtrådt af ejerkredsen, da virksomheden gik konkurs i januar.

Han oplyser, at han er ved at etablere et nyt selskab, der skal stå for produktion af kassetterne.

Han garanterer, at han kan levere de ønskede tagkassetter til de to daginstitutioner.

- Stålbjælkerne kan produceres hos Ib Andreasen Industri Fredericia, der siden 2013 har haft maskiner og udstyr til at producere bjælkerne til systemet og har leveret til flere byggerier. Samlearbejdet vil jeg selv stå for, siger Peehr Ø. Svensson.

De to tømrermestrene giver ikke meget for Peehr Ø. Svenssons garantier.

- Hans selskab (SkanDek International Aps) har givet underskud de seneste år og har en negativ egenkapital på 3,3 mio. kroner, så i vores verden er det et meget skrøbeligt fundament. Og det tør jeg ikke basere min virksomheds økonomi på, siger Claus Kirk.

Peehr Ø. Svensson oplyser, at SkanDek International ikke får noget med leverancen at gøre. Det er i første omgang ham selv og senere hans nye selskab, der vil garantere produktet.

Hensyn til andre bydere

Velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen fra Norddjurs Kommune bekræfter, at kommunen som udgangspunkt holder entreprenørerne fast på de afgivne tilbud.

- Det er frygteligt uheldigt med konkursen, men man skal hæfte sig ved, at produktet skal være “SkanDek eller lignende", og det er det, entreprenører har budt på baggrund af. Vi kan ikke afgive fra dette krav. Selv om de løsninger, som entreprenørerne har foreslået i stedet uden tvivl kan bruges, vil en afgivelse i forhold til det udbudte ikke være korrekt i forhold til udbudsreglerne om ligebehandling, siger han.

Af samme grund afviser han, at kommunen kan overtage ansvaret for visse dele af leverancen.

Projekter forsinkes

Kenneth Koed Nielsen håber, at det bliver muligt at finde “en fornuftig løsning".

- Det er fair nok, hvis entreprenørerne vil ud af kontrakterne, men hvis det betyder genudbud og forsinkelser og det giver kommunen ekstraomkostninger, så skal vi have dem dækket ind, siger velfærdsdirektøren.

Begge byggeprojekter er allerede på nuværende tidspunkt forsinkede. På institutionen i Grenå er der blot for et par uger siden taget første spadestik.

Institutionerme ligner hinanden og har begge mere end 1.100 kvm tagkonstruktion.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094