Irland kræver sikkerhedskursus
Irland kræver en dags sikkerhedskursus for at få et Safe Pass, som er adgangstegn til byggeriet
En række lande har erfaringer med ID-kort i byggebranchen. I analysen, som er foretaget af konsulentvirksomheden Damvad, skitseres modeller fra Irland, Norge, Finland og Storbritannien. I de tre førstnævnte lande er ID-kortet lovpligtigt, i Storbritannien er det frivilligt.
Kun i Irland er der knyttet en sikkerhedsuddannelse til kortet, det såkaldte Safe Pass. Det blev indført i 2000 i et samarbejde mellem myndigheder og branchens organisationer for at øge kendskabet til sikkerhed blandt arbejderne på irske byggepladser. Der er krav om et endags sikkerhedskursus, som gennemføres af private udbydere og administreres af en offentlig myndighed. Kortet er personligt og gyldigt i fire år. Arbejdsgiverne er forpligtet til at give de ansatte fri til kurset, ligesom de betaler for kortet og for uddannelsen, hvad der samlet svarer til op mod 750 kroner per ansat.
Tilsvarende sikkerhedsuddannelser fra andre lande kan gøre det ud for Safe Pass-uddannelsen, men ifølge analysen er det kun en nordirsk sikkerhedsuddannelse, som accepteres af de irske myndigheder.
Alle arbejdere på byggepladsen, heriblandt også vagter og chauffører, skal have Safe Pass. Derimod stilles ikke krav til ingeniører og arkitekter og heller ikke til støttefunktioner som rengøring og kantinedrift.
I en undersøgelse fra 2008 svarer et flertal, at ordningen har været til gavn for arbejdsmiljøet og har sparet virksomhederne for omkostninger i forbindelse med arbejdsskader.
I Norge og Finland er ID-kortene indført i 2008 henholdsvis 2006 for at sikre overblik over aktørerne på byggepladsen, for at lette overvågningen af det grå arbejdsmarked" og som redskab i indsatsen mod social dumping. Kun ansatte og virksomheder registreret i offentlige registre kan få kortene. Arbejdet på en byggeplads kan standses, hvis de ansatte ikke er besiddelse af gyldigt ID-kort.