Alle uddannelser skal starte på samme skole
Erhvervsuddannelserne kan få et løft ved at alle ungdomsuddannelser har én samlet indgang
Alle unge går i skole sammen og dyrker både det teoretiske, praktiske og sociale sammen.
Den fælles indgang skal følge af klare faglige forgreninger, hvor de unge kan forfølge de grene, der stemmer bedst med deres evner, motivation og interesser.
Sådan lyder en af de langsigtede anbefalinger fra Ungdomsuddannelseskommissionen, som regeringen har nedsat for at nytænke fremtidens ungdomsuddannelsessystem. Kommissionen fremlagde sine anbefalinger i går.
Én samlet indgang vil ifølge kommissionen adressere den udfordring, som mange unge i dag oplever ved at vælge erhvervsuddannelserne, idet valget føles for forpligtende i forhold til fremtidige karrieremuligheder og derfor afskrækker.
Bedre klædt på
Med en fælles indgang vil alle unge stifte bekendtskab med både teoretiske og praktiske fremtidsmuligheder, som kan vælges til eller fra lidt længere fremme i uddannelsen.
- Det er en udfordring, at for mange unge vælger en ungdomsuddannelse, som ikke passer til deres evner og motivation. De unge vælger det samme som vennerne og dét, som mor bakker op om. Med et mere samarbejdende uddannelsessystem vil flere unge blive udfordret både bogligt og praktisk og blive klædt bedre på til videre uddannelse og job, siger adm. direktør Stina Vrang Elias fra uddannelsestænketanken DEA.
Fremtidens ungdomsuddannelser skal så vidt muligt organiseres i campusmiljøer, hvor man kan dyrke de faglige synergier, hedder det.
Fremtidig ubalance
Fremskrivninger af behovet for uddannet arbejdskraft viser, at der i 2020 er risiko for, at der kommer til at mangle op mod 32.000 faglærte, 50.000 med en erhvervsakademiuddannelse, 36.000 med en professionsbachelor og 23.000 med en universitetsuddannelse. Til gengæld vil der være et overskud på omkring 80.000 uden en erhvervskompetencegivende uddannelse, enten fordi de er ufaglærte eller fordi de har taget en studentereksamen men aldrig er kommet videre i uddannelsessystemet.
- Det er denne ubalance, et nyt ungdomsuddannelsessystem skal rette op på, hedder det i anbefalingerne.
Brug for praktikpladser
Kommissionen noterer, at praktikpladser er en uomtvistelig udfordring" for det faglærte arbejdsmarked. Der er brug for flere praktikpladser, hvis der skal uddannes flere faglærte.
Kommissionen mener, at virksomhederne skal tage et større ansvar for at imødekomme praktikpladsudfordringerne".
Man mener desuden, at arbejdsmarkedets parter sammen med elevorganisationer, skoleforeninger og offentlige myndigheder skal forpligtes til en løbende dialog om, hvordan man reducerer praktikpladskøen til et minimum. I en sådan debat kan man med fordel se på at ændre elevlønnen, kombinere skolepraktik og praktikophold, videreudvikle vekseluddannelsesprincippet samt give skolerne et økonomisk incitament til at skaffe flere praktikpladser.