23948sdkhjf

Certificering sikrer investering

Investorer og forskere er enige i, at certificering inden for bæredygtighed er vejen frem, hvis en bygning skal fastholde sin værdi. Også selvom det kan koste ekstra ved opførsel
I England og USA er der et begreb, der hedder Brown Discount. Det bruges om bygninger, der er opført uden at tage højde for bæredygtighed, og som på grund af det rasler nedad i værdi og pris. Det har givet medvind til bygninger, der er bygget og certificeret inden for bæredygtighed.

Samme tendens er på vej i Danmark, hvor de større investorer og ejendomsudviklere både private og offentlige betragter det som en selvfølge, at et større erhvervs- eller kontorbyggeri, der indtil videre kan certificeres, skal bygges, så det kan få et grøn kvalitetsstempel på sig. Også selv om det i selve anlægsfasen kan koste ekstra.

Certificering er gået fra "nice to have" til "need to have".

- Det er simpelthen for dyrt at lade være med at bygge certificeret byggeri. Erfaringer fra udlandet siger, at ens bygning taber i værdi, hvis det ikke er opført som et certificeret byggeri, og det samme vil gøre sig gældende i Danmark. Både investorer og lejere kræver, at der er dokumentation på driftsoptimering, minimalt energiforbrug og ikke mindst et ordentligt indeklima. Denne sikkerhed garanterer deres investering, siger John Sommer, der er salgsdirektør i entreprenørvirksomheden MT Højgaard A/S.

God investering

Ifølge John Sommer kan det koste to til fire procent ekstra for eksempelvis at få ens byggeri på Dgnb Sølv-niveau, men det beløb er tjent ind i løbet af få år gennem færre energiudgifter, bedre arbejdsmiljø, og ved at bygningen værdimæssigt ikke taber i værdi.

De samme toner lyder fra de store investeringsvirksomheder i Danmark, pensionsselskaberne. Pension Danmark har offentligt meldt ud, at selskabet kun investerer i byggeri, der er bæredygtighedscertificeret.

En af de andre store spillere her er ATP Ejendomme.

ATP Ejendomme er pionér og first mover inden for investering i bæredygtigt byggeri og særligt den danske udgave af Dgnb Denmark. Men de er også involveret i eksempelvis FN Byen, der netop har fået den prestigefyldte Leed Platinum-pris.

På dgnb-fronten er selskabets store erhvervsbyggeri på spidsen af Langeliniekajen, Pakhuset, svendestykket. Det står færdig i slutningen af 2014, og ATP Ejendomme oplyser, at de er i god dialog med markedet om udlejning.

Den eneste vej frem

Byggeri af certificeret bæredygtigt byggeri er den eneste vej frem, mener underdirektør i ATP Ejendomme, Christian Hartmann.

- Både som bygherre og udlejer er det nødvendigt med et kvalitetstempel på bæredygtighed på en bygning eller en ejendom, hvis den skal fremtidssikres i forhold til anvendelighed og drift, men også som investering. Grundlæggende er der en vis portion idealisme i at bygge miljørigtigt. Men det skal også være en god forretning, da vi skal sikre, at vores projekter giver afkast. Godt miljø og afkast hænger sammen i dag. Heldigvis, siger Christian Hartmann.

ATP Ejendomme vurderer, at et dgnb-projekt i selve anlægsfasen koster et par procent mere end et normalt BR10-byggeri at bygge, men faktisk har byggeriet på Langelinie givet en uventet økonomisk gevinst grundet Dgnb.

Ifølge Christian Hartmann har arkitektfirmaet bag bygningen, Lundgaard og Tranberg, kunnet tegne en etage mere ind i bygningen end forventet. Det skyldes det bæredygtige byggeprincip.

Da bygningen skal naturlig ventileres, og bygningen ikke skal udstyres med diverse mekaniske ventilationsanlæg i loftet, bliver etageadskillelserne ikke så høje, og det betyder, at der er plads til en ekstra etage. Det forøger det oprindelige areal med omkring 2500 etagemeter.

Interessen vokser

Den danske version af Dgnb er udviklet i nonprofitorganisationen Green Building Council Denmark, som også varetager certificeringen.

Sekretariatschef Mette Qvist oplever en støt stigende interesse på dgnb både fra de store private investorer og fra det offentlige - kommuner og regioner kender dgnb fra Nordjylland til Hovedstaden.

Eksempelvis har Københavns Kommune opført dgnb-byggeri og har anvendt certificeringen til bydelsplanlægning blandt andet i Nordhavn. I Nordjylland har regionen opført fire sundhedshuse, hvor de to er færdige og dgnb-certificerede, og to mere er på vej.

- Argumenterne for at bygge, så det lever op til dgnb-kravene, er meget gode. Certificeringen gavner både miljøet og giver bedre indeklima og driftsøkonomi. Og så sikrer det markedsværdien på bygningen, siger hun.

Sekretariatschefen er klar over, at det visse steder kan koste mere i anlægsfasen at leve op til certificeringskravene. Og hun oplever da også bekymrede bygherrer.

Men Mette Qvist understreger, at den ekstra investering er hurtigt tjent ind. Og der er endda eksemler på dgbn-byggeri, der er blevet billigere end konventionelt BR10-byggeri, da certificeringsmetoden i højere grad effektiviserer byggeprocessen. Et sundhedshus i Pandrup Nordjylland blev eksempelvis billigere at opføre, da det stod færdig to måneder hurtigere end planlagt.

Frygter anlægspris

Hos Bygherreforeningens medlemmer er der forskellige holdninger til certificering - fra begejstring til bekymring, fortæller direktør i Bygherreforeningen, Henrik L. Bang

- Mange af vores store medlemsvirksomheder er meget positive og betragter certificering som naturligt, men der er også andre, der mener, at certificering er for dyrt. Især bygherrer, der bygger til eget brug og ikke skal tage højde for salgbarhed, er bekymrede over de ekstra udgifter til certificering, siger direktør i Bygherreforeningen, Henrik L. Bang.

Men foreningen er dog positiv over for certificeringsudviklingen. Og Henrik L. Bang forventer, at bæredygtighedsstandarden Dgnb Denmark bliver den certificeringsordning, der vil slå rigtig bredt igennem og inspirere hele bygge- og ejendomsbranchen. Og som på 10-20 års sigt er vigtig for at værdisikre bygningerne.

Vinder frem

Fra forskerside er man meget aktiv inden for udvikling af bæredygtigt byggeri. SBi har selv medvirket til at formulere Dgnb Denmark-anvisninger inden for erhvervs- og kontorbyggeri, og SBi er også involveret i vejledninger inden for sygehusbyggeri og boligbyggeri. De er undervejs.

Seniorforsker Lone Mortensen kan ikke sige noget om, hvad det reelt koster mere at bygge dgnb eller anden form for bæredygtighedscertificering, da det ikke er dokumenteret.

Men hun siger, at det sandsynligvis koster et mindre beløb ekstra i anlægsudgifter i forhold til et almindeligt BR10-byggeri - dog ikke altid. Men merpris eller ej vil det ikke stoppe udbredelsen af certificering inden for byggeri, mener hun.

- Bæredygtigt byggeri og certificering vinder frem. Det giver en brugbar vurdering af en færdig bygning, men certificeringen har også givet et redskab, som kan effektivisere byggeprocessen, da den dokumenteres og evalueres i højere grad undervejs, siger Lone Mortensen fra SBi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109