23948sdkhjf

Soldrevet pumpe gør aarhusiansk gade blå

For at Frederiksgade kan blive et blåt kulturstrøg, skal vandet have en central plads i gaden
Sammen med Grundfos arbejder Aarhus Kommune på en løsning, så der også i tørvejr er rindende vand i Frederiksgade.

Når kalenderen viser 2017, skal Frederiksgade gerne være et nyt pulserende kulturstrøg i Aarhus’ midtby. En af vejene, der skal føre derhen, er at give gaden en blå og grøn identitet. Det betyder blandt andet, at vand får en fremtrædende plads i gadebilledet.

- Visionen er, at der skal være rindende, synligt og hørbart vand i Frederiksgade. Ikke umotiveret på gaden, men i fine kanaler, der giver gaden et rekreativt og attraktivt præg, som er helt særligt i forhold til det, man finder andre steder i byen, fortæller projektleder Tina Fredsted fra Aarhus Kommune.

Skal ikke spildes

Da projektet med at omdanne Frederiksgade bygger på en lang række bæredygtighedsprincipper, er det naturligvis vigtigt, at recirkulationen af overfladevandet sker på en bæredygtig måde. Derfor vil man bruge overfladevandet fra tage og facader - og her kommer Grundfos ind i billedet.

Som en af kommunens samarbejdspartnere i forbindelse med Frederiksgade-projektet ved Grundfos, hvordan man sikrer rindende vand i Frederiksgade – også når det ikke regner. Tanken er, at vandet, som er opsamlet regnvand, ligger i bassiner eller tanke i Frederiksgade. Når det ikke regner, er der altså tale om regulært og bæredygtigt genbrug af det vand, der løbende lagres i tankene.

Det er dog ikke kun vandet, der er bæredygtigt, også pumperne, der skal bruges til at cirkulere vandet, bruger grøn teknologi:

- Grundfos har arbejdet med soldrevne pumper gennem tre årtier, så der er tale om yderst kendte teknologier. Typisk har teknologien været anvendt til at skaffe rent vand i vanskeligt tilgængelige områder, hvor der ikke var anden strømforsyning. Det unikke i sammenhængen her er, at der netop, når det er tørt og solen skinner, er behov for, at pumperne kører for at sikre det rindende vand. Ved at bruge solceller til at drive pumperne skabes der en energineutral og bæredygtig løsning, siger Steen Allan Stephansen, der er direktør for salg og marketing i Grundfos.

Udvikling er spændende

Men hvorfor er det overhovedet interessant for en så stor virksomhed som Grundfos at være med i et lokalt udviklingsprojekt som det i Frederiksgade. Ifølge Steen Allan Stephansen skal en del af svaret finde i Grundfos’ DNA.

- Hos Grundfos vil vi gerne bidrage til og være med til at eksperimentere med mere bæredygtige løsninger for fremtidens miljø- og klimaudfordringer. Grundlæggende er det en af vores kerneværdier. Og da Aarhus Kommune er en stor bykommune, som ønsker at sætte sig i front for at udvikle innovative måder at finde og implementere bæredygtige løsninger på fremtidens klimaudfordringer, er projektet interessant for os. Innovative og bæredygtige løsninger vil der blive behov for i mange større bysamfund, siger han.

Stærke partnerskaber

Klimaindsatsen i Aarhus Kommune har også stort fokus på at skabe stærke partnerskaber med det private erhvervsliv.

- Det er hos virksomhederne, innovationskraften ligger. Vi har mulighed for at skabe nogle rammer, hvor virksomhederne kan bruge og demonstrere deres innovationskraft. Resultatet er, at vi i fællesskab skaber stærke demonstrationsprojekter til gavn for virksomhederne og for Aarhus Kommune, siger Tina Fredsted.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109