Byggeriet halter bagud på patenter
Den danske bygge- og anlægsbranche udgør kun to procent af de danske patentaktive virksomheder, viser ny rapport fra Erhvervs- og Vækstministeriet. Det kan koste tabte markedsandele
Det betyder, at danske virksomheder nu ofte byder på byggeentrepriser i konkurrence med virksomheder fra hele verden. På grund af de høje danske lønninger er danske virksomheders primære konkurrencefordel knowhow og højtudviklede, avancerede løsninger, der vinder på kvalitet og innovation fremfor pris. Danske virksomheder har sværere ved at konkurrere på standardprodukter og -løsninger, fordi udenlandske virksomheder kan underbyde danskerne, især på grund af lavere arbejdslønninger.
Samtidig viser nye tal fra både Erhvervs- og Vækstministeriet og Danmarks Statistik, at den danske byggebranche ikke har fokus på at udvikle og patentere løsninger, der kan sikre virksomhederne i den internationale konkurrence fremadrettet.
Få patentaktive
Ifølge en ny rapport fra Erhvervs- og Vækstministeriet steg væksten i patentaktive danske virksomheder med knap 40 procent i perioden 2005-2011, mens det for ikke-patentaktive virksomheder kun var 23 procent.
Danske patentaktive virksomheder oplever altså generelt en signifikant større vækst. De nye tal fra Erhvervs- og Vækstministeriet viser også, at den danske bygge- og anlægsbranche er blandt de mindst patentaktive med kun to procent af virksomhederne, der patenterer.
Derudover investerer virksomheder i byggebranchen i gennemsnit kun 0,1 procent af omsætningen i forskning og udvikling sammenlignet med gennemsnittet for hele Danmarks industri, der er på hele 2,9 procent.
Fremtidig indtjening
Mikkel Roed Trier er bygningsingeniør og European Patent Attorney hos den europæiske patentrådgivningsvirksomhed Awapatent A/S.
Han mener, at den manglende fokus på udvikling og patentering betyder, at virksomhederne i den danske byggebranche går glip af indtægter og taber markedsandele fra udenlandske konkurrenter, der kopierer eller efterligner de danske produkter:
- Vi ved fra Danmarks Statistik, at 25 til 40 procent af de danske patentaktive virksomheder inden for bygge og anlæg oplever, at et eller flere af deres produkter er blevet piratkopieret. Og her er der vel at mærke kun tale om virksomheder, der er opmærksomme på at beskytte deres produkter og derfor kan forventes at skræmme mange konkurrenter væk. Man kan kun gisne om, hvor højt antallet er for virksomheder i byggebranchen, der har valgt ikke at beskytte deres produkter. Det er tydeligt, at den danske byggebranche har et problem, siger Mikkel Roed Trier.
Afgørende patentering
Kristian Dollerup er partner i virksomheden Zak-IT Systems, der har opfundet et prisvindende byggesystem, som effektiviserer arbejdet med opsætning af lette gipsvægge.
Kristian Dollerup mener, at Zak-ITs internationale patenter har afgørende betydning for virksomhedens succes og konkurrenceevne.
- Hele vores koncept er baseret på en banebrydende innovativ løsning, som gør det lettere at opsætte gipsvægge med et særligt kliksystem, hvilket gør opsætningen langt mere effektiv og lønsom for kunderne, samt giver håndværkerne en bedre arbejdsergonomi. Der er investeret hundredevis af ingeniørtimer i at opfinde, teste og udvikle Zak-ITs system. Derfor har det været afgørende for os at få patenteret systemet, før mulige konkurrenter kopierer det og kan underbyde os i pris, fordi de ikke har haft vores udviklings- og markedsføringsomkostninger, siger Kristian Dollerup og fortsætter:
- Hele vores virksomhedsgrundlag er baseret på vores immaterielle rettigheder, og de licenser vi får ind herved. Patenter er derfor den eneste måde, vi kan beskytte os mod billigere efterligninger på markedet. Vi oplever samtidig også, at det er et krav fra vores internationale partnere særligt i USA at vi kan fremvise, at vores løsninger er patenterede, før der overhovedet kan være tale om at indlede et samarbejde. For udenlandske investorer betyder patenterne, kort sagt, at deres investering er beskyttet.
Beskytte branchen
Direktør Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri bekræfter, at det er vigtigt for den danske byggebranches fremtidige konkurrenceevne at få udviklet og patentbeskyttet de innovative løsninger, der skal drive væksten i branchen fremadrettet.
Han peger på, at timingen er den rette nu, hvor EU står foran at få en fælles patentlovgivning og -domstol.
- Det kan forventes, at det bliver både nemmere og billigere at få udstedt og håndhæve patenter på de vigtige markeder i Europa. Derfor er det nu et gunstigt tidspunkt at lægge en mere aggressiv strategi for produktudvikling og patentbeskyttelse. Den fælles EU-patentlovgivning er en fordel for den danske byggebranche, fordi det bliver væsentlig nemmere at sikre sig et patent, siger Michael H. Nielsen.