Odder udbyder OPS-skole
Odder Kommune har netop udbudt en ny OPS-skole, som forventes at stå færdig i 2017
Skolen i Odder Kommune er den sjette skole i Danmark, der bliver opført via OPS- eller OPP-modellen, som adskiller sig fra hinanden ved, at OPS er med offentlig finansiering, hvorimod OPP er med privat finansiering.
Odder Kommune er bygherre og står for finansieringen, mens private aktører skal stå for byggeriet og den efterfølgende drift og vedligehold i en periode på forventeligt 25 år.
Kommunen har konstateret, at det bedre kan betale sig at bygge nyt i stedet for at renovere den eksisterende skole og dermed også slå klasselokaler sammen for at skabe tidssvarende lokaler. Det er dog ikke nødvendigsvis hele Skovbakkeskolen, der skal erstattes.
- Nogle af bygningerne er af nyere dato - fra omkring årtusindskiftet - og kan godt genbruges, fortæller bygningskonstruktør Kenneth Kjer Bergenhagen fra Odder Kommunes afdeling for byggeri.
Af det netop udsendte udbudsmateriale fremgår det, at det er muligt at renovere dele af den eksisterende bygningsmasse som en del af den samlede løsning, hvis tilbudsgiverne vurderer, at det vil være den bedste løsning.
Skole skal blive stående
Den del af skolen, som ikke skal genanvendes, skal dog ikke som udgangspunkt rives ned for at gøre plads til den nye skole.
Ifølge udbudsmaterialet skal OPS-skolen opføres i tilknytning til eller ved siden af den nuværende skole, og den nuværende skole skal kunne benyttes, indtil den nye står klar til at tage imod op mod 650 elever.
- Det er vores oplæg, men det ligger ikke fast. Ved at beholde skolen kan byggeriet af den nye ske uden genhusning, men hvis tilbudsgiveren hellere vil rive det hele ned og bygge på mark, skal der redegøres for, hvordan man vil genhuse eleverne, siger Kenneth Kjer Bergenhagen, som forventer, at OPS-skolen vil være færdigbygget i 2017.
Odder Kommune har udbudt OPS-skolen i konkurrencepræget dialog, og fristen for at anmode om deltagelse er sat til 4. juli klokken 14. Som det ser ud nu forventer kommunen, at skolen kommer til at koste op mod 130 mio. kroner at bygge.
Et attraktivt projekt
Blandt de konsortier, der vil gå ind i kampen om OPS-skolen er MT Højgaard og Deas, som sammen tidligere har vundet tre OPP/OPS-skoler.
- For vores vedkommende som driftsoperatør er det et attraktivt projekt, fordi der er tale om en lang kontrakt på mellem 20 og 30 år. Derudover har vi i et sådant projekt mulighed for at påvirke byggeriet og tænke totaløkonomi ind fra starten, siger Lars Olaf Larsen, afdelingsdirektør for Deas OPP-afdeling.
Ifølge Lars Olaf Larsen egner OPP- og OPS-modellen sig godt til skoler såvel som andre offentlige bygninger, der ikke er specialiserede som eksempelvis sygehusbyggerier er. Han fortæller desuden, at der er kommet flere aktører ind i kampen om OPS-projekterne:
- Til skolebyggerier til omkring 150 mio. kroner kan mange af de mellemstore virksomheder også være med. Vi har oplevet, at der er kommet flere firmaer på banen. Tidligere var det normalt, at der blev prækvalificeret tre konsortier, og nu er det op til fem.