23948sdkhjf

Bygninger er vigtige i klimakampen

Energieffektive bygninger er et vigtigt led i kampen for at begrænse verdens CO2-udledning, påpeger ny rapport fra FN’s miljøprogram
I sidste uge offentliggjorde FN’s miljøprogram (UNEP) sin femte Emissions Gap Report.

Rapporten ser nærmere på, hvad "gabet" mellem, hvad landene på den ene side har givet tilsagn om at gøre for at begrænse drivhusgasudledninger, og hvad der på den anden side er nødvendigt for at holde den globale opvarmning under to grader. Rapporten er i modsætning til synteserapporten fra FN’s klimapanel baseret på helt nye oplysninger om landenes tiltag.

Den nye Gap-rapport viser blandt andet, at skal vi holde os under to-graders målsætningen, skal de globale CO2-udledninger begynde at falde inden for en kort årrække.

Rapporten peger samtidig på en række løsninger, der kan lukke “gabet". Her vurderer Gap-rapporten, at byggebranchen har en vigtig rolle, idet fokus på energieffektivitet og bæredygtigt byggeri kan være effektive tiltag og samtidigt give positive sidegevinster.

Danmark langt fremme

I foråret 2014 fremlagde regeringen en strategi for energirenovering af den eksisterende bygningsmasse.

Regeringen lægger med strategien op til, at energiforbruget frem mod 2050 skal reduceres med 35 procent. Men det er ikke alle lande, der er ligeså langt fremme som Danmark. Det undrer direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.

- Den mest effektive måde at begrænse CO2-udledning på er at bruge mindre energi. Det er derfor tankevækkende, at kun halvdelen af verdens lande har krav til bygningers energiforbrug, som vi kender det fra det danske bygningsreglement. I Danmark har vi forstået at skærpe kravene i en løbende dialog mellem myndigheder og erhverv på en måde, så der er tid til, at byggeerhvervet kan forberede sig på kommende skærpede krav. Det har betydet, at byggeriet har haft mulighed for at arbejde med innovation og udvikling af byggematerialer og byggeprocesser, så vi er i stand til at leve op til de nye krav, siger han.

Den 1. december samles verdens lande til en ny runde klimaforhandlinger (COP20) i Lima, Peru. Der vil FN-rapporten blive præsenteret i sin fulde længde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094