Jorden fløj og et sygehus forlod startboksen
Fredag var der første spadestik til et af hovedstadens mest ambitiøse og komplicerede sygehusbyggerier. Bispebjerg skal videreføre en stolt historisk og humanistisk arv - og bliver fulgt de næste 10 år af børn, der i dag går i 0.V på naboskolen Lundhusskolen
Med spadestikket går det over 100 år gamle hospital dermed ind i en ny æra.
- Store byggerier er næsten altid forbundet med store forventninger. Og håb. Og en stor mængde fascination, sagde regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) i sin tale, før hun tog første spadestik til byggeprojektet til cirka fire mia. kr.
- Umiddelbart er det udstyret og arkitekturen, der stjæler billedet, og det er også vigtigt. Men det handler om mere end mursten. Det er et ambitiøst projekt, der bygger et stort, moderne hospital midt i byen, skaber ideelle rammer for psykiatrien og samtidig bevarer og viderefører den historiske, humanistiske arv, sagde Sophie Hæstorp, der understregede, at det selvfølgelig skal ske under ordnede forhold:
- Når man bygger et hospital skal man ikke også få brug for at blive indlagt. Derfor glæder vi os til - lige som på Rigshospitalet - at se skiltet nul arbejdsulykker".
Forud for sin tid
Sofie Hæstorp fortalte om det sygehus, der blev bygget for 100 år siden, og som dengang var langt forud for sin tid. Allerede dengang forudså arkitekten Martin Nyrop vigtigheden af det, vi i dag kalder helende arkitektur, at patienter skal have mulighed for at komme sig i smukke omgivelser.
Hun understregede, at det kommende byggeri skal understøtte muligheden for at komme sig igen efter et sygdomsforløb, der ofte er et uvelkomment bump på livets vej:
- Derfor skal vi med både bygninger, behandling og den modtagelse, patienterne får, gøre det bump så blødt og så overkommeligt som muligt. Med projektet udvikler og fremtidssikrer vi hospitalet ud fra behovet hos patienter og personale. Det nye hospital og psykiatri vil have enestuer, og moderne rammer skal sikre, at den enkelte patient er i centrum, sagde hun.
Sofie Hæstorp Andersen tilføjede:
- I dag indvier vi en ny fase i hospitalets historie. Det er et ambitiøst projekt, der skaber moderne funktionelle rammer for patienterne og de ansatte for eksempel med én indgang til alle akutte funktioner, samtidigt med at vi viser respekt for historien, siger hun.
Flere delprojekter
Byggeriet består af flere delprojekter. Et af dem er et nyt såkaldt Akuthus, der skal rumme blandt andet akutmodtagelse, operationsområde, røntgenafdeling og sengeafsnit.
Et andet er Ny Psykiatri Bispebjerg, der skal samle Psykiatrisk Center København, som i dag ligger flere steder i byen. Endelig skal det eksisterende hospital nænsomt renoveres. De fredede, gamle bygninger skal primært huse ambulant behandling, administration og forskning.
Løfter Nordvest
Netop kombinationen af nyt og gammelt er grunden til, at byggeprojektet varer 10 år. Det er nemlig nødt til at blive udført i mindre bidder, så hospitalet fortsat kan være i fuld drift.
- Selvom vi i det danske samfund næsten har verdensrekord i lighed, er der stadig stor forskel mellem borgere i Region Hovedstaden. Sundhedstilstanden i Bispebjerg og Nordvest er markant dårligere end i resten af København. Det kan vi ikke være tilfredse med. Derfor synes jeg, det er vigtigt, at vi udbygger her på Bispebjerg i stedet for at bygge et nyt hospital på en bar mark uden for byen, pointerede Sophie Hæstorp.
En venskabsklasse
En byggeperiode på 10 år svarer omtrent til den tid, det tager en skoleelev at gennemføre folkeskolen.
Derfor har byggeprojektet fået en venskabsklasse, 0.V fra den nærliggende Lundhusskolen, der skal følge byggeriet, og som hjalp med at grave byggeriet i gang.
Børnene får et helt særligt indblik i deres lokale hospital, som de kommer til at køre forbi hver dag og høre meget om. Det kan gøre undervisningen mere vedkommende, at den bliver sat i en kontekst, så eleverne for eksempel kan regne på, hvor mange kbm jord, der graves ud eller lave kunst til byggehegnet, siger skoleleder Charlotte Norman Andersen fra Lundhusskolen.
Hospitalsdirektør Janne Elsborg fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler har imødeset byggestarten i spænding:
- Jeg er stolt af, at så mange er mødt op i dag for at fejre denne milepæl. Og en særlig velkomst skal lyde til vores venskabsklasse, som skal følge byggeprojektet over de næste otte til ti år. Vi dannede de første arbejdsgrupper helt tilbage i 2007 og nu efter syv års arbejde kan vi endelig starte. Vi har i de syv år fået opbygget en rigtig stærk og meget kompetent byggeorganisation. Men selv om vi har forberedt os godt, er der nok ingen, der helt er klar over, hvad vi bevæger os ud i her, sagde Janne Elsborg til den talstærke skare af tilhørere:
Hun tilføjede:
- Vores byggeprojekt bliver det største i København næst efter metroen. Vi vil ikke helt sammenligne os med det - og jeg håber ikke, vi får helt samme udfordringer, sagde hun og udløste en del latter hos de forsamlede.
- Men vi skal bygge tæt op ad et hospital, der skal være i drift døgnets 24 timer, mens vi bygger. Derfor vil vi sikre, at der tages mest muligt hensyn til først og fremmest vores patienter, men også vores naboer - flere er dukket op i dag - og vores ansatte. Men den lydløse gravemaskine er desværre ikke opfundet. Der vil helt sikkert blive perioder, hvor vi må bide tænderne sammen og minde hinanden om, at det bliver fantastisk, når det nye hospitals- og psykiatribyggeri står færdigt, sagde hun.