23948sdkhjf

Udsigt til murermangel kræver skærpet indsats

Den faldende interesse for mureruddannelsen skal vendes - og helst hurtigt
Får man ikke vendt den faldende interesse for at blive uddannet som murer, vil der inden for få år opstå en reel mangel på danske murersvende. Det er en ren invitation til udenlandsk arbejdskraft.

Det er arbejdsgivere og lønmodtagere i murerfaget enige om. De er derfor også rørende enige om, at udviklingen skal vendes.

- Vi har en alderssammensætning i faget, som gør, at mange - såvel mestre som svende - er på vej på pension, og der er ikke nyudlærte murersvende til at tage over. Mange af de mindre virksomheder lukker i forbindelse med pensionering, fordi ingen vil overtage dem, og det er netop de mindre virksomheder, der er bedst til at tage lærlinge, og dem kommer vi til at mangle. Vi får et vakuum de kommende år, advarer murermester Henning Østergaard Jørgensen, der er formand for murerfagets faglige fællesudvalg og formand for Dansk Byggeris murersektion.

En prognose fra Byggeriets Uddannelser forudser, at der i 2017 bliver udlært 313 nye murersvende. Det er næsten en halvering i forhold til 2011. Og tendensen til tilbagegang i optaget til mureruddannelsen ser ud til at fortsætte.

- Mens erhvervsuddannelserne under ét ser ud til at have vendt tilbagegangen til en lille fremgang, så har murerfaget også tilbagegang i år. Vi spørger i høj grad os selv, hvorfor færre vil være murer. Vi har en attraktiv og spændende uddannelse, men vi må også erkende, at vi rammes hårdt, når byggeriet har sine nedture. Så har vi perioder med høj ledighed og det er sværere at få praktikplads. Det er uden tvivl forhold, som spiller ind, når de unge skal vælge uddannelse. Eller rettere, når mor skal hjælpe med valg af uddannelse. Der står vi ikke først på listen, erkender Henning Østergaard Jørgensen.

Indsats på bred front

Han vurderer, at der årligt skal udlæres et sted mellem 500 og 600, hvis murerfaget skal holde trit med efterspørgslen.

- Det er en udfordring, og vi skal sætte ind over en bred front overfor de unge, UU-vejlederne, skolelærerne og forældre, og vi skal måske være mere aktive ude i folkeskolerne. Vi vil også bruge DM i Skills til januar som udstillingsvindue og benytte de tidligere medaljevindere som ambassadører for faget og den gode uddannelse, siger Henning Østergaard Jørgensen.

Han mener, at uddannelsen er blevet endnu mere attraktiv og interessant i forbindelse med de seneste år modernisering, hvor der er sket en tilpasning af den enkeltes uddannelse til virksomhedernes behov.

- Vores mureruddannelse er en af de bedste i Europa, hvis ikke den bedste. Det er et must, at vi bibeholder en bred uddannelse inden for murerfaget. I Tyskland er uddannelsen meget specialiseret. Der er derfor brug for dygtige danske murere også i fremtiden, siger han.

Krisen ikke slut

Lønmodtagersiden er ikke uenig i, at der er tale om en god uddannelse, der skal kæmpes for.

- Derfor bør arbejdsgiverne også tage et større ansvar for at oprette de nødvendige praktikpladser. Det er manglende praktikpladser, der er det altafgørende problem. Var der tilstrækkeligt med praktikpladser i virksomhederne, ville situationen være ganske anderledes og uddannelsen langt mere tiltrækkende for de unge, siger Jacob Scavenius, forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F og næstformand i det faglige fællesudvalg.

- Vi gør, hvad vi kan få at få virksomhederne til at oprette lærepladser, men mange virksomheder vil ikke binde sig med en lærling, når de ikke har ordrer i bogen til mere end nogle få måneder. Krisen er ikke slut for murerbranchen. Det kan godt være, at der bygges supersygehuse og det offentlige investerer mange milliarder, men det er jo ikke noget, murerne får meget glæde af. Parcelhusbyggeriet ligger stille, og nu fjernes også Boligjobordningen. Det forbedrer ikke udsigterne, mener Henning Østergaard Jørgensen.

De er enige om, at udviklingen skal vendes. Og de er også enige om, at konsekvensen af mangel på faglærte danske murere vil være mere udenlandsk arbejdskraft.

- Hvis vi ikke løser problemet og øger optaget, så har vi så at sige selv sendt invitationen til udlandet. Og det kan da ikke passe, mener Jacob Scavenius.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094