Nøgletal i bedring
Der er sikkert mange årsager til det, men krisen har jo sat sig sine spor og har ryddet op i branchen, herunder nok i en del af de mindre seriøse firmaer, som ikke har skelet så meget til, hvad kunden egentligt tænkte.
Desuden er konkurrencen også blevet hårdere, og skal man som entreprenør i betragtning næste gang, så er det med at tækkes kunden lidt bedre - det vil sige levere det rigtige byggeri i den rigtige kvalitet, og ikke mindst levere til tiden.
Nu er tilfredsheden gået cirka 10 procent frem. Det er ikke nogen verdensrevolution, men det viser over tid, at det går den rigtige vej.
Der har også været meget diskussion om, hvorvidt nøgletalssystemet i det hele taget kunne bruges til noget. Det er der fortsat meget delte meninger om, men set fra bygherrernes side, så kan de godt give en indikation af, hvordan entreprenørerne arbejder.
Historisk set startede nøgletalssystemet som et meget detaljeret og ufatteligt stort dataarbejde, hvor entreprenørerne næsten blev mere ugleset, fordi hver enkelt lille fejl blev påpeget. Vi husker formentligt alle, da det nye Statsfængsel i Horsens blev bygget og der blev påpeget ikke færre end 22.000 fejl. Siden er systemet blevet modificeret, men alt andet lige har nøgletalssystemet været medvirkende til, at entreprenørerne i dag tænker over, hvad de afleverer.
Som tiden går, bliver materialet der evalueres på kun bedre og bedre, fordi det historiske perspektiv øger præcisionen. Men det stiller naturligvis krav til entreprenørerne, der jo skal gøre sig klart, at deres byggerier får karakterer.
Det er veldokumenteret, at jo bedre byggeri, der afleveres, jo billigere er det for både bygherre og entreprenør i den sidste ende. Nøgletallene er alt andet lige med til at give et grundlag for benchmarking, så man ved, hvor man står i konkurrencen.