Med Udbudslov skal land bygges
Lovudkastet - med streg under udkast, som er omtalt i Licitationen i dag, er en indarbejdning af EUs udbudsdirektiv i dansk lovgivning.
Det indebærer blandt andet, at offentlige ordregivere skal lægge den metode, de vil bruge til at evaluere de indkomne tilbud, frem sammen med udbudsmaterialet. Samtidig lægger udkastet op til at ordregiver fremover skal offentliggøre hele udbudsmaterialet samtidig med udbudsbekendtgørelsen.
Det betyder, at de offentlige ordregivere tidligere skal fastlægge eksempelvis kravspecifikationer, så tilbudsgiverne har et bedre grundlag for at vurdere, om de ønsker at deltage i udbuddet.
Alt andet lige er der mange fordele i de foreslåede forenklinger, der gør loven mere overskuelig for danske leverandører til det offentlige Danmark.
En anden fordel, som måske især kan komme mindre og mellemstore danske byggevirksomheder til gode, er, at det er begrænset, hvor store krav udbyder kan stille til minimumsomsætning i virksomhederne.
Det har hidtil været vanskeligt for mindre virksomheder at komme i betragtning - alene af den grund at deres omsætning ikke har kunnet leve op til de formelle krav. Ofte sorteres de så fra allerede i prækvalifikationsfasen.
Det har længe været en achilleshæl for branchens mindre virksomheder og har favoriseret store virksomheder på en urimelig måde.
Det fornuftige i lovudkastet, der er på hele 846 sider, er det hensyn og fokus, der lægges på de mindre og mellemstore virksomheder.
Dermed får de en bedre chance, og det vil i virkeligheden gavne konkurrencen, fordi der ganske enkelt er flere, der tør byde ind.
Som EU-direktivet hidtil har været tolket, har det stillet mindre og mellemstore danske virksomheder svært, når det gælder offentlige udbud af opgaver og tjenesteydelser. Så de omtalte fornklinger er velkomne, og vil givetvis optimere konkurrencesituationen.