23948sdkhjf

Statslig støtte til kyst

Hvorfor får Vestkysten statslig støtte, når Nordkysten får nul kroner?
I omkring 150 år har staten udført kystbeskyttelse på den jyske vestkyst. Senest i 2007 blev Vestkysten fodret med omkring 2,4 mio. kbm sand. Udgiften blev delt mellem staten og de berørte kommuner.

Til konferencen, som Danmarks Naturfredningsforening holdt om Nordkystens udfordringer efter stormen i december sagde Walter Christophersen (DF), formand for Teknik og Miljø i Halsnæs Kommune, at staten burde støtte Nordkysten, når man har valgt at bidrage til kystbeskyttelsen på Vestkysten.

Ifølge kystteknisk chef i Kystdirektoratet Per Sørensen er der flere forklaringer på den statslige støtte til den jyske vestkyst.

- Tilbage i forrige århundrede havde man nogle udfordringer med, at man gerne ville udvikle landet. Der var nogle umiddelbare muligheder i forhold til at handle ad søvejen fra den jyske vestkyst. I den forbindelse var der udfordringer ved, at kysten rykkede tilbage og blandt andet truede den eneste farbare passage fra nord for Limfjorden til syd for Limfjorden. Den var under nedbrydning - altså erosion, og derfor begyndte man at bygge kystbeskyttelse i 1874 i Vestkysten, siger han.

Per Sørensen fortæller, at staten siden dengang har været meget aktiv i forbindelse med eksempelvis havne.

- Staten har været meget entreprenante på Vestkysten - primært fordi det er der, der er kortest til det store verdensmarked. Der er tale om et meget langt statsligt engagement, som er mundet ud i en fælles aftale om kystbeskyttelse med kystkommunerne, siger han og påpeger samtidig, at Vestkysten er hårdt ramt:

- I modsætning til så mange andre stedet i landet er der ved Vestkysten både kraftig erosion og en stor oversvømmelsesfare. Det er en af grundene til, at man støtter dér.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.105