23948sdkhjf

Byggefag efterlyser bedre samarbejde over grænser

Byggefagenes Samvirke efterlyser bedre samarbejde med myndighederne i andre lande for blandt andet at sikre skattebetaling
Trods de seneste års øgede politiske fokus på social dumping og øgede bevillinger til myndighedernes kontrolindsats oplever byggefagforeningerne fortsat forhold på landets byggepladser, som kalder på øget myndighedsindsats.

- Det er ikke mindst kontrollen med de udstationerende virksomheder og deres udstationerede arbejdskraft, der mangler nogle myndighedsredskaber. Ved vores besøg på byggepladser har vi ofte en stærk formodning om, at der ikke er tale om reel udstationering, og at vi har at gøre med virksomheder, som ikke har aktivitet i hjemlandet og er oprettet alene for at kunne udstationere arbejdskraft. Det er en klar omgåelse af udstationeringsreglerne, men vi har ikke indtryk af, at det overhovedet bliver kontrolleret, om virksomhederne har aktivitet i hjemlandet som det kræves, siger Per Olsen, der er formand for Byggefagenes Samvirke i Storkøbenhavn.

Politisk opmærksomhed

Han noterer, at regeringen i sin aftale i november sidste år om finansloven for 2014 besluttede at styrke det bilaterale myndighedssamarbejde med andre lande.

- Det er jo et udtryk for, at man politisk er opmærksom på, at der foregår en trafik, som kræver myndighedernes kontrol, hvis konkurrencen skal ske på fair vilkår. Vi har desværre ikke indtryk af, at det indtil videre er blevet til meget mere end lidt uformel kontakt på embedsmandsniveau, siger Per Olsen.

Når kontrol af virksomhederne er afgørende skyldes det, at de udstationerende virksomheder som udgangspunkt betaler skat i hjemlandet, mens den udstationerede arbejdskraft betaler skat i hjemlandet i de seks første måneder af udstationeringen. En virksomhed, der reelt ikke eksisterer i hjemlandet, betaler derfor ikke skat hverken i hjemlandet eller i Danmark.

- Derfor er det et område, som myndighederne må opprioritere - ikke kun i aftaler og hensigtserklæringer men i handling, mener Byggefagenes formand.

Det manglende myndighedssamarbejde med blandt andet Polen er derfor et af de forhold, som Byggefagenes Samvirke har på dagsordenen, når det om et par uger har et foretræde for Folketingets beskæftigelsesudvalg.

En anden form for omgåelse af reglerne er eksempler på, at arbejdsgiver og ansat bytter rolle umiddelbart før 183 dage i Danmark for derved at omgå skattereglerne, ligesom Byggefagene har kendskab til udenlandske arbejdere, som modtager dagpenge eller kontanthjælp og samtidig arbejder i Danmark for en udstationerende virksomhed.

- Vi oplever også uklarhed om kontrol af den lovpligtige erhvervsskadeforsikring, og vi har jo desværre set meget kedelige eksempler på udstationeret arbejdskraft, der er kommet alvorligt til skade ved arbejdsulykker og som så nærmest er sat ind i en bil og kørt til hjemlandet, fordi forsikringsforholdene ikke var i orden, siger Per Olsen.

- Vi håber med samrådet at få politikerne til at trykke regeringen lidt på maven, så vi få styrket kontrollen på nogle vigtige områder, siger formanden for Byggefagenes Samvirke.

Drøftelser med Polen

I et svar til Beskæftigelsesudvalget, foranlediget af et spørgsmål fra Venstres Hans Andersen, skriver beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S), at ministeriet har drøftelser med relevante myndigheder i Polen om øget bilateralt samarbejde på udstationeringsområdet. Formålet er at sikre kendskab til og overholdelse af reglerne, men han ikke kan redegøre nærmere for indholdet af drøftelserne.

Han oplyser desuden, at han har taget kontakt til sine kolleger i Letland, Litauen og Slovakiet med henblik på at drøfte, om der er interesse for et styrket samarbejde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094