Novopan investerer sig til millionoverskud
En langstrakt miljøsag nærmer sig formentlig enden for Ryomgård-virksomheden, der har effektiviseret driften i en grad, så forrige års underskud er vendt til et pænt plus på bundlinjen
Mere eksakt er underskuddet på otte mio. kroner før skat i regnskabsåret 2012/13 vendt til et plus på over ni mio. kroner i 2013/14-regnskabet, som blev lukket i oktober sidste år, skriver Building Supply.
- Det skyldes nogle af de effektiviseringsinitiativer, vi har været i gang med. De har nu vist deres effekt både hvad angår effektivitet i processen og optimering af råvarer, siger direktør Henning Jensen til Building Supply.
Novopan Træindustri reserverer normalt omkring 20 mio. kroner årligt til investeringer, men i 2012/13 lå niveauet på mere end det dobbelte. Det har virksomheden der sælger spånplader til byggesektoren samt møbel- og køkkenindustrien kunnet mærke i det nyligt afsluttede regnskabår.
- I sommerferien for et år siden påbegyndte vi en større ombygning, som var en del af effektiviseringsprocessen, og som har haft en positiv indvirkning på resultatet. Vi har i det hele taget foretaget en del store investeringer, hvoraf flere nu begynder at give et positivt udslag. Vi har desuden arbejdet en hel del med arbejdskapital, så vi har fået frigjort likviditet, og det er bestemt også vigtigt, pointerer Henning Jensen.
Sag nærmer sig enden
At Novopan Træindustri sprængte investeringsrammen i 2012/13 skyldes også, at virksomheden er part i en miljøsag, som har verseret hos Syddjurs Kommune siden 2011.
Flere borgere har klaget til kommunen over, at Novopan Træindustris produktion både støjer og støver. Det har resulteret i en række påbud fra kommunen, som spånpladeproducenten nu skal overholde løbende over fire trin frem mod udgangen af 2016.
- Kommunen har nu afsluttet behandlingen i de sager, der har verseret. Vi har fået nogle vilkår, og dem retter vi os så efter. Det har vi ikke problemer med at overholde, forsikrer Henning Jensen.
Frem mod 1. januar 2017 skærpes en række af kravene som nævnt, og det vil medføre yderligere investeringer for Novopan Træindustri.
Direktør Henning Jensen erklærer sig dog optimistisk i forhold til, at virksomheden også i løbet af de kommende år kommer til at overholde lovgivningen.
- På sigt er der tale om nogle store projekter, som ikke er sat i gang endnu, og som for fleres vedkommende også mangler godkendelser. Så der opererer vi med en lidt længere tidshorisont, men vi tror helt sikkert på, projekterne bliver gennemført.
Gode muligheder for salg
For nuværende glæder Henning Jensen sig over, at ordrebeholdningen ser sund ud for Novopan Træindustri, som typisk opererer med store kunder, der aftager varer over en flerårig periode.
- Det nuværende marked byder på fine afsætningsmuligheder. Vi gør selvfølgelig meget for, at vi hele tiden kan genforhandle vores nuværende aftaler. Samtidig er vi begyndt at gøre en stor indsats for at øge eksporten til Sverige. Sverige ligger tæt på Danmark og har en markedsstruktur, der ligner den, vi kender fra Danmark. Det vil sige, at det kræver en forholdsvis lille indsats at komme ind i Sverige sammenlignet med andre markeder, siger Henning Jensen.
Salgsarbejdet i Sverige er således overvejende foregået fra kontoret i Danmark, og det betyder også, at Novopan Træindustri erklærer sig parat til andre eksportudfordringer, hvis de skulle byde sig til.
Samtidig skal yderligere frugter af effektiviseringsprocessen høstes, så Novopan Træindustri kan fastholde medarbejderstaben på over 200 ansatte samt leve op til egne ambitioner om et forøget overskud i det indeværende regnskabsår.
- Og det forventer jeg da, at vi gør, konstaterer direktør Henning Jensen.