Salg af affald kræver planlægning
Der er lavthængende frugter at hente, når det gælder affald
Eksempelvis Affaldsboersen.dk har sat salg af byggeaffald i system.
Stifteren, Martin Henriksen, er knuseentreprenør og indehaver af MIS Recycling med en omsætning på godt 100 mio. kroner.
For tre år siden brugte han en del af formuen på et forum, hvor man kunne bytte og sælge byggeaffald. Han ser hjemmesiden som en formidling, hvor man kan lægge sit affald op, så andre kan se, om det er noget, de kan bruge.
- Vi er en del af den tendens, hvor byggevirksomheder vil tjene penge på affald. Vi har nu 1.000 brugere, men endnu ikke sorte tal på bundlinjen. Det forventer vi næste år, fortæller Martin Henriksen til Licitationen Byggeriets Dagblad.
For virksomheder koster det nogle hundrede kroner for en annonce, og man kan udbyde eller aftage alle former for byggeaffald og restprodukter. På den måde sparer man også kørsel. Dertil kan pap, plastik, træ og især metal som kobber, aluminium og rustfrit metal være mange penge værd. I disse dage udvikles også en app.
Videncenter ikke opgivet
Men ifølge Dansk Byggeri mangler der stadig viden om at tjene penge på affald, og om at undgå flere skadelige stoffer.
Derfor blev et videncenter for produktion, håndtering og genanvendelse af byggeaffald heller ikke opgivet, da det røg af Finansloven for i år.
Dansk Byggeri og Teknologisk Institut skrev i efteråret til miljøminister Kirsten Brosbøl (S), at hvis byggeriet skal leve op til regeringens ressourcestrategi om mindre spild og øget genanvendelse, så var der behov for videncentret.
Videncentret vil kræve en bevilling på fem til 10 mio. kroner i et par år.
- Vi prøver igen, og må nu se efter pengene i eksempelvis fonde. Vores vidensniveau skal løftes, fastslår miljøkonsulent Simon Stig-Gylling fra Dansk Byggeri.