Efteruddannelse spiller en mindre rolle i byggeriet
Små og mellemstore byggevirksomheder satser mindre på at styrke deres produktivitet gennem videreuddannelse end SMVer generelt, viser en ny analyse
Ifølge en ny analyse fra Håndværksrådet svarer 19,6 procent af de små og mellemstore byggevirksomheder, at de prioriterer videreuddannelse som et redskab til at øge produktiviteten, mens det er gældende for godt hver tredje af de små og mellemstore virksomheder generelt.
- Det er svært at sige noget om hvorfor, men jeg kan konstatere, at når vi spørger vores medlemsvirksomheder, så er der en lavere andel af byggevirksomhederne, der prioriterer videreuddannelse, siger Jacob Thiel, cheføkonom i Håndværksrådet, der opfordrer flere byggevirksomheder til at tænke i videreuddannelse.
- Det er klart, at videreuddannelse er noget, der er vigtigt at have fokus på. Opkvalificering af medarbejderne betyder noget i forhold til at gøre tingene smartere. Det kan være måden man tilrettelægger arbejdet på og integrerer it på, siger han.
Også Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri fremhæver vigtigheden af fokus på efteruddannelse i byggeriet.
- Mere viden er tit med til at øge produktiviteten i en virksomhed og dermed også indtjeningen, siger hun og fortsætter:
- Man kan glæde sig over, at de godt 20 procent synes at være opmærksomme på det, men samtidigt også konstatere, at der fortsat er et behov for at informere om mulighederne og et potentiale for at udbrede kendskabet.
Flere mulige forklaringer
Louise Pihl peger på, at en mulig forklaring på prioritetsforskellene kan være, at byggevirksomhederne især fokuserer på områder, hvor de kan optimere deres drift nu og her.
- Selvom det er fornuftigt at investere i fremtiden, så er det måske ikke det, man tænker på lige nu efter en lang og hård krise, siger hun.
Hun er derfor heller ikke overrasket over, at Håndværksrådets analyse viser, at byggevirksomhederne især fokuserer på reduktion af administrative omkostninger og forbedring af nuværende arbejdsgange, når det gælder arbejdet med at forbedre produktiviteten.
Herudover peger hun på, at gamle traditioner kan spille ind og understreger, at Dansk Byggeri oplever et større træk i deres udviklingsfond, der støtter AMU-efteruddannelseskurser.
Det er især de fagfaglige kurser som stillads- og kloakkurser, der efterspørges, mens organisatoriske kurser, som især har fokus på at trimme virksomheden, er mindre efterspurgte.
Jacob Thiel erkender, at der er mange knapper at trykke på, men fastholder, at fokus på videreuddannelse er fornuftigt.
- Der er flere ting, der kan trække det her. Men det gælder for alle virksomheder, at videreuddannelse af medarbejdere gør virksomheder mere fit til at håndtere en konkurrencesituation, siger han.