Flere kommuner sikrer sig imod underbetaling
Flere kommuner bruger arbejdsklausuler og kædeansvar men kontrollen er uensartet, viser landsdækkende undersøgelse
En landsdækkende undersøgelse, som fagforbundet 3F har fået gennemført, viser, at godt halvdelen af landets kommuner anvender arbejdsklausuler til at forpligte leverandører og entreprenører til at overholde gældende danske løn- og arbejdsforhold.
Når det handler om bygge- og anlægsopgaver er det hele 89 procent af kommunerne, der gør brug af arbejdsklausuler. To tredjedele af disse kommuner svarer, at de altid benytter arbejdsklausuler.
74 procent af kommunerne med arbejdsklausuler har indført kædeansvar i forbindelse med arbejdsklausulerne. Det betyder, at vilkårene også gælder for alle underentreprenører, og at hovedentreprenørerne har pligt til at dokumentere det overfor kommunerne.
En undersøgelse, som Byggegruppen i 3F fik lavet i efteråret 2013, viste, at tre af fire kommuner anvendte arbejdsklausuler ved udbud af byggeopgaver. Der er med andre ord tale om en fremgang til nu knap ni af hver 10 kommuner.
Ikke overrasket
Udviklingen glæder 3F. Forbundssekretær Søren Heisel hilser også med tilfredshed, at kommunerne i stor udstrækning anvender kædeansvar.
- Ingen sætter spørgsmålstegn ved, at kvaliteten af arbejdet eller ydelsen skal være i orden, uanset om leverandøren anvender underleverandører. Det skal medarbejdernes løn- og arbejdsvilkår naturligvis også, siger han.
Dansk Byggeri er ikke overrasket over udviklingen.
- I kommuneaftalen for nu snart to år siden blev kommunerne opfordret til at bruge arbejdsklausuler, og fagbevægelsen opfordrede op til kommunalvalget i november 2013 kraftigt til, at politikerne tog stilling til brug af arbejdsklausuler, så det er ikke overraskende, at flere kommuner går den vej. Vi er ikke tilhængere af arbejdsklausuler i kommunale udbud, men foregår det efter de retningslinjer, som Beskæftigelsesministeriet meldte ud sidste sommer, kommer der ingen larm fra os. Derimod bryder vi os ikke om kædeansvar, som påfører virksomheder en uforholdsmæssig og uforudsigelig risiko og dermed er med til at fordyre byggerier, siger direktør Peter Stenholm.
Han har noteret en tendens til, at flere kommuner indfører kædeansvar men er overrasket over, at omkring to tredjedele af kommunerne oplyser, at de bruger kædeansvar.
Har kommunerne intensiveret deres brug af arbejdsklausuler og kædeansvar, så viser undersøgelsen et meget uensartet billede af kontrollen med, at reglerne overholdes.
Kun knap halvdelen af kommunerne kontrollerer altid eller ofte, at klausulerne overholdes i bygge- og anlægskontrakterne. 40 procent svarer, at de kontrollerer "sjældent". Den mest almindelige form for kontrol er stikprøvekontrol eller krav om dokumentation.
Derfor mener Søren Heisel og 3F, at der er plads til forbedringer.
- Undersøgelsen viser, at der er lang vej igen, før kommunerne og skatteborgerne kan være tilfredse, siger Søren Heisel.
Peter Stenholm oplever modsat, hvad Dansk Byggeri ser som "uproportional brug af kontrol".