23948sdkhjf

Kommuner delte om, hvad der giver flest lærepladser

Omkring halvdelen af landets kommuner bruger uddannelsesklausuler - et voksende antal foretrækker samarbejdsaftaler
Landets kommuner er stærkt uenige om, hvordan kommunerne bedst kan være med til at sikre praktikpladser til lærlinge. Godt en halvdel tyer til mere håndfaste krav i form af klausuler i udbud af byggeopgaver, mens flere end hver fjerde kommune vælger et samarbejde mellem virksomheder og skoler

- Det er ærgerligt, at det er blevet til enten-eller. For os bør det være et både-og. Der er brug for såvel uddannelsesklausuler i større kontrakter og et godt samarbejde mellem virksomheder, arbejdstagere, kommuner og erhvervsskoler, siger Søren Heisel, forbundssekretær i 3F.

3F har netop offentliggjort en stor landsdækkende kortlægning af kommuner og regioners brug af klausuler ved indgåelse af kontrakter inden for bygge og anlæg samt fire andre områder. Ifølge kortlægningen anvender 48 kommuner uddannelsesklausuler ved udbud af bygge- og anlægsopgaver. Det svarer til 59 procent af de 81 kommuner, der har deltaget i undersøgelsen. Af de kommuner, der benytter uddannelsesklausuler, svarer de 12 procent, at de gør det altid, mens to tredjedele oplyser, at de gør det ved opgaver, hvor kontraktsummen ligger over en vis minimumsstørrelse.

Enten-eller

Et voksende antal kommuner vælger imidlertid frivillige partnerskabsaftaler med Dansk Byggeri og lokale erhvervsskoler og kommuner.

Afdelingschef Louise Pihl oplyser, at Dansk Byggeri i øjeblikket har underskrevet aftaler med 27 kommuner, og at man er i dialog med yderligere 10 kommuner. Blandt kommunerne med partnerskabsaftale har enkelte tidligere benyttet klausuler.

- Det er korrekt, at det for os er enten-eller. Man kan ikke som kommune både anvende uddannelsesklausuler og have en partnerskabsaftale. Når vi kaster ressourcer ind i det her og overbeviser vores medlemsvirksomheder om, at de skal være med til at løfte et større ansvar for at skaffe praktikpladser, så vil vi ikke risikere, at de samme virksomheder kan blive mødt af rigide klausulkrav om, at de skal have for eksempel tre lærlinge på den eller den kommunale byggeopgave. Kommunerne må vælge, hvilken vej, de mener giver de bedste resultater, siger Louise Pihl.

Brug for alle initiativer

Det er en holdning, som 3F er ked af.

- Når vi mener, at det er sund fornuft at anvende uddannelsesklausuler, så er det ikke for at straffe virksomheder, men for at sikre, at de virksomheder, der får del i offentlige opgaver, også påtager sig et ansvar for at uddanne. Derfor er uddannelsesklausuler og også arbejdsklausuler faktisk en hjælp til virksomheder, der opfører sig ordentligt. Vi mener, at det er rimeligt, at virksomheder skal have et vist antal lærlinge i forhold til en opgaves størrelse, men vi ønsker ikke, at virksomheder, der i forvejen har lærlinge, skal ansætte ud over det, hvis de allerede har lærlinge og opfylder kravene. Derfor kan klausuler, eventuelt i lidt større udbud, sagtens gå hånd i hånd med partnerskaber. Der er brug for alle initiativer, der kan give flere praktikpladser - ikke at man begrænser mulighederne, siger Søren Heisel.

Større fleksibilitet

Louise Pihl mener, at partnerskabsaftaler giver større værdi.

- Klausulerne knytter sig til konkrete opgaver, og de enkelte kommuner har ikke mange af en størrelse, hvor der kan anvendes klausuler. Derfor er der større fleksibilitet i partnerskabet, som samtidig også rummer andre elementer end praktikpladser, eksempelvis tættere samarbejde med jobcentre og fokus på fremtidig rekruttering i folkeskolerne, siger hun.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125