23948sdkhjf

Region Sjælland udarbejder ny råstofplan

Region Sjælland inviterer virksomheder og borgere til at komme med input til en ny råstofplan
Fremtidens store infrastrukturprojekter i Region Sjælland skaber efterspørgsel på råstoffer som grus, sten og kalk.

Som led i råstofplanlægningen har regionen derfor inviteret borgere, virksomheder organisationer og myndigheder til at komme med bemærkninger, idéer og ønsker til en kommende råstofplan.

Inputtene fra de forskellige interessenter skal være med til at danne baggrund for en ny regional råstofplan, der skal ligge klar til beslutning i Regionsrådet i begyndelsen af 2017.

Region Sjællands betegner selv arbejdet med en ny råstofplan som en Plan B.

Siden den sidste plan blev vedtaget i 2012 er der brugt store mængder råstoffer til jernbaner, veje og byggerier i regionen. Dertil kommer, at råstofforsyningen ved Ledreborg Allé i Roskilde-området står overfor en mulig fredning.

Området rummer råstoffer til omkring 12 års forbrug, og der kan derfor blive behov for at se på nye områder til indvinding af råstoffer.

Fredning på vej

Peter Jacobsen (DF), formand for Udvalget for trafik, klima og ressourcer i Region Sjælland, håber dog på, at der kan findes en løsning med Fredningsnævnet.

- Området ved Ledreborg Allé blev lagt ud i forhold til 2012-planen. For os at se, var det et oplagt område, da det ligger tæt på gode veje og der er mange råstoffer. Skal området fredes, skal vi finde de 12 års forbrug et andet sted. Vi håber derfor på, at vi kan lave et kompromis, så vi måske kun skal supplere med andre områder i omkring fem år. Men hvis Fredningsnævnet træffer en beslutning, så må vi rette os efter det, siger han.

Peter Jacobsen håber derfor, at høringen vil få regionens kommuner til at bidrage med områder, hvor der kan indvindes grus.

- Det skal ikke kun være nogle få kommuner, der trækker læsset. Grusgrave er mange steder upopulære, fordi de støjer. Men folk glemmer ofte, at de er nødvendige for vores infrastruktur og at det skaber nogle job. Med debatoplægget sætter vi derfor fokus på, hvordan vi gennem retningslinjer i råstofplanen kan tilgodese kommunernes ønsker bedst muligt, siger han.

Med på råd

Lasse Møller Vollesen, chefkonsulent i foreningen Danske Råstoffer, glæder sig over, at Region Sjælland tager interessenter med på råd.

- Det er fint med en høring. Det er den åbenhed, der skal være. Det er mange, der har interesser i området - lodsejere, landmænd og andre, der har arealer, hvor der kan være fremtidige grusindvindinger. Nu får de mulighed for at bidrage med høringssvar. Såfremt vores medlemmer har noget at sige, vil de også deltage i høringen, siger han.

Når udkastet til en råstofplan ligger klar i 2017, vil den også blive sendt i offentlig høring.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11