Udførende bør forberede sig grundigt på Sverige
Som udførende kan det være en risikabel affære at søge job på et svensk byggeprojekt, hvis man ikke har forberedt sig, mener chefkonsulent hos Dansk Byggeri
- Det står ikke helt klart, hvor mange danske udførende i den danske bygge- og anlægsbranche, der tager turen til Sverige for at arbejde. Det skyldes primært, at mens Norge og Tyskland er gennemregulerede lande, og man derfor har brug for Dansk Byggeris rådgivning, virker Sverige for danskere umiddelbart mere ligetil, siger Anita Kurowska Larsen, der er chefkonsulent i Dansk Byggeris internationale afdeling til Licitationen Byggeriets Dagblad.
Korte job
Dansk Byggeri oplever typisk, at entreprenører eller andre udførende primært er på jagt efter opgaver på projektbasis, i underentreprise, mens det er langt mere almindeligt, at rådgivervirksomhederne slår sig ned i Sverige, da de har et større behov for at være tæt på bygherren gennem længere tid.
Anita Kurowska Larsen fortæller imidlertid, at man ikke bør undervurdere kultur- og sprogforskellene.
- Det er et stærkt ønske fra Dansk Byggeri, at de udførende bliver involveret tidligere i et byggeforløb, end der hidtil har været tradition for. Det kan være med til at spare både tid og penge for alle involverede, siger Anita Kurowska Larsen.
Selvovervurdering
Dansk Byggeri har desuden erfaring for, at man som dansk rådgiver eller entreprenør i Sverige bør kigge udbudsmaterialer grundigt igennem.
- For ganske vist bliver der ikke så meget som i Danmark fokuseret på laveste pris, men til gengæld kan der være krav om at indarbejde for eksempel bløde værdier, som danskere ikke har samme tradition for. Og så bør man ikke undervurdere sproget: Når materialet er på tysk eller finsk, tilkøber man sig typisk konsulenthjælp. Når teksten er på svensk, vil man være tilbøjelig til selv at prøve kræfter med den. Og så kan der være fare for, at man overser vigtige detaljer i udbudsmaterialet, som i værste fald betyder, at man bliver fravalgt, siger Anita Kurowska Larsen.