Kommuner bør geare medarbejdere
Der bør ses nærmere på procedurerne omkring virksomhedsoverdragelse i flere kommuner, mener tidligere direktør i LK Gruppen
Det mener anlægsgartnerfirmaet LK Gruppens tidligere direktør, Lars Knudsen, der kritiserer flere kommuner for ikke at geare medarbejdere tilstrækkeligt til livet i en privat virksomhed, når det grønne område virksomhedsoverdrages; for ikke at tilpasse antallet af medarbejdere til opgavens størrelse og for at bruge virksomhedsoverdragelse som en måde til at komme af med medarbejdere, der eksempelvis har mange sygedage.
Punkter, som han mener, kan have store negative konsekvenser for landets virksomheder, og punkter, som han mener, har medvirket til, at LK gruppen gik konkurs i oktober 2014, da banken valgte at indstille alt samarbejde.
Uenigheden hersker
Lars Knudsen peger især på Gentofte og Herlev som kommuner, hvor LK Gruppen har oplevet store problemer.
- Når man overgår fra det offentlige til det private, så skal man være klædt på til det. Vi mener ikke, at det er sket ordentligt fra kommunernes side, siger han og understreger, at det har været nødvendigt med fyringer som følge af de mange sygedage og den manglende forberedelse, og at det har haft store udgifter til følge for LK Gruppen.
Hos Gentofte og Herlev kommuner står man uforstående over for kritikken.
I et mailsvar fra Gentofte Kommune lyder det, at overførelsen af medarbejdere til LK Gruppen skete "i fuld overensstemmelse med Loven om Virksomhedsoverdragelse og det pågældende udbud. De medarbejdere, der overgik til LK-Gruppen, havde også forud for virksomhedsoverdragelsen løst de pågældende opgaver".
Strakt sig langt
Tony Christensen, kommunedirektør for Teknik & Miljø i Herlev Kommune understreger, at LK Gruppen har kendt til de overdragede medarbejderes sygehistorie, inden de bød på opgaven, og at der i alle tilfælde - bortset fra et, hvor en medarbejder blev ramt af livstruende sygdom - ikke er meldt flere sygedage ind efter overdragelsen.
- Jeg kan ikke rigtig forstå det. Alt var kendt, da han bød ind på opgaven, siger Tony Christensen og påpeger, at LK Gruppen har modtaget kompensation for den ene medarbejder.
Tony Christensen mener, modsat Lars Knudsen, at kommunen har strakt sig langt for at sikre en god proces. Blandt andet er LK Gruppens bud blevet gennemgået, da det lå væsentligt under kommunens kontroludbud, hvilket kommunen ville sikre sig kunne passe.
- Jeg er meget overrasket over, at han (Lars Knudsen red.) vil bruge os, fordi han har været forregnende i sin tilbudsgivning, siger han.
Lars Knudsen, der erkender kompensationen, er ikke overrasket over kommunens tilbagemelding.
- Selvfølgelig vil han sige det. Rent politisk er der ikke nogen kommuner, der vil indrømme det. Det er et omtåleligt emne, siger han og fortsætter:
- Vi kan tjene penge på det her - så længe der ikke er problemer. Vi kan nogle andre ting end kommunen. Det er jo også derfor, at de udliciterer, siger han.
Svinestreg
Lars Knudsen peger desuden på en oplevelse fra Gribskov Kommune, hvor LK Gruppen overtog en række medarbejdere i forbindelse med varetagelsen af en række grønne opgaver.
Da opgaverne skulle genudbydes efter fire år, fik LK Gruppen sent at vide, at virksomhedsoverdragelse ikke ville komme på tale.
- Så står vi i en situation, hvor vi mister opgaver for 3,5 mio. kroner og står med en række medarbejdere, vi ikke har opgaver til. Det fører til fyringer, som koster os 1,2 mio. kroner på bundlinjen på grund af medarbejderens lange opsigelsesperioder. Jeg har aldrig i mine 25 år, hvor jeg har drevet forretning, været ude for så stor en svinestreg, siger Lars Knudsen, der vurderer, at fyringerne og sygdomsforløbene i forbindelse med virksomhedsoverdragelserne i alt har kostet LK Gruppen otte mio. kroner.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Gribskov Kommune inden avisens deadline.