Arkitektur styrker naturoplevelser
ByNaturrum i Høje-Taastrup, Randers og Kolding skal formidle sol, vind, vejr samt styrke naturoplevelser for byfolket
Projektet er en del af Lokale og Anlægsfondens og Friluftsrådets kampagne for ByNaturrum, der skal gøre det lettere og sjovere for beboerne i byområder at være aktive udendørs.
I Høje-Taastrup etableres et af landets tre første ByNaturrum, der opføres som et tårn. Det skal give brugerne et nyt perspektiv på byens natur og formidle sol, vind og regn på nye måder. Derfor har det fået navnet "Klimatårnet", som er en ombygget højspændingsmast på 15,5 meter.
Ved foden af tårnet etableres en platform, der er tilgængelig fra gadeniveau. Fra denne første platform fører en spindeltrappe til den øverste platform på 25 kvm, og den udformes som et kompas med opholdsnicher mod øst, vest, nord og syd.
En klimakorridor
Nicherne vil kunne bruges til udsigtsbokse og som formidlingsrum. Tårnet har desuden tekniske installationer som regnmåler, windcowl, vindpose, lufttryk, solpanel og solur. Installationerne kan bruges til formidling af vejrets forskellige skift.
Et tilsvarende ByNaturrum i Kolding er også på tegnebrættet. Det skal skabe nye naturoplevelser for børn, unge og voksne midt i byen.
ByNaturrummet placeres i en ny "klimakorridor", der går fra det åbne land til Kolding Midtby.
I korridoren kombineres tiltag med regnvandshåndtering, klimatilpasning og naturgenopretning med naturformidling, leg og bevægelse. Byparken i Kolding bliver centrum i Klimakorridoren, og det er her ByNaturrummet opføres.
Ny naturformidling
Også i Randers skal flere børn, unge og voksne trækkes ud i byens nære naturomgivelser. Her bygges et af landets tre første ByNaturrum ved den 140 hektar store Nordre Fælled.
Projektet skal invitere alle til at bruge den nære bynatur og den tilstødende fælled til aktiviteter, afslapning og læring. Projektet får titlen "Myretuen", da naturformidlingen og arkitekturen er inspireret af de mange myresamfund i Nordre Fælled, der er både lærerige og inspirerende for mennesker at følge og vide mere om.
Det i alt 240 kvm store byggeri får et 10 meter højt tårn i midten, der er skabt som et tværsnit af en myretue.
Tårnet får flere trapper og udsigtsreposer. Ved tårnet etableres også et 85 kvm formidlingsrum.