23948sdkhjf

Dansk optur med svensk boligbyggeri

Arkitektvirksomheden C. F. Møller melder om en svensk ordretilgang på niveau med 2007 - eller endda lidt over
Danske arkitekter har stigende succes med boligbyggeri i Sverige.

Boligkomplekset Hagastaden i Stockholm, som den danske tegnestue C. F. Møller vandt i konkurrence, er et eksempel på nye måder at indtænke bymiljøer i forbindelsen med boligbyggeri.

- Hagastaden skal tilbyde øget livskvalitet ved at væve beboernes, boligforeningens og byens liv tættere sammen, siger arkitekt og partner Julian Weyer fra C.F. Møller til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han fortæller, at ordretilgangs-tørken i forbindelse med finanskrisen i 2008 nu er overstået for virksomhedenes vedkommende:

- Vi ligger nu med en ordretilgang som i 2007, måske endda lidt mere.

Om C. F. Møllers svenske aktiviteter ligefrem er stigende, har han ikke statistik på.

- Men vi er med i mange svenske udbud og er involveret på dels byggepladser, dels i udviklingsprojekter, siger han. Og understreger at de mange boligprojekter i de store danske byer som København og Aarhus har givet en solid indgang til også det svenske marked.

Vendepunktet

- For to år siden kom vendepunktet, både i Danmark og Sverige. Her kunne vi mærke, at det gik fremad igen. Men Sverige har ikke været ramt så hårdt som vi, da boligerne hele tiden har været værdisat langt mere realistisk, siger han.

Julian Weyer understreger, at selv om boligbyggeri i Sverige fylder meget, er det strategien at brede sig over også erhverv og kulturbyggerier.

- Vi finder forbilleder i vores egne boligbyggerier, hvoraf nogle er meget gamle, men stadig attraktive at bo i. Den langtidsholdbarhed vil vi gerne give videre til svenskerne, men vi leder også efter nye visioner, og ved, at bæredygtighed er vigtigt i Sverige.

Højhus i træ

Derfor har de danske arkitekter til HSB Stockholm - Sveriges største boligselskab - der fylder 100 år i 2023, tegnet et markant højhus - bygget i træ:

Til grunden Västerbroplan i bydelen Marieberg har Berg/C.F. Møller i samarbejde med Dinell Johansson tegnet et 34 etagers højhus, der er bygget op om en trækonstruktion med stabiliserende betonkerne, og vil fungere som et nyt karakteristisk mødested i byen.

Søjler og bjælker er lavet af massivt træ, og inde i lejlighederne er alle vægge, lofter og vinduesrammer af træ, så materialet vil også være synligt udefra gennem de store vinduer.

- Træ er et oplagt materialevalg, når det kommer til innovativt boligbyggeri: Det er et miljøvenligt og holdbart materiale, som skaber et behageligt og sundt indeklima, siger Julian Weyer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094