Formand kritiserer erhvervsskoleudbud
Udvalgsformand påtaler erhvervsskoles brug af hovedentreprise. Skoledirektør mener, at kritikken skyder forbi
Han mener, at skolen bør støtte de små- og mellemstore virksomheder, der tager mange af skolens elever i lære, ved at udbyde opgaver i fagentrepriser.
De store entreprenørfirmaer, der vinder hovedentrepriserne, kan eleverne nemlig ikke regne med. De tager sjældent et samfundsansvar, når det handler om at uddanne næste generation af håndværkere, mener Anders Mortensen.
- Vi står med hele lærlingeproblematikken, og så er det de store, der vinder opgaverne, siger han og understreger, at han generelt opfordrer til at bruge fag-entrepriser.
Han peger i den forbindelse på, at fagentrepriser skaber en større konkurrence, og at erfaringer fra Aarhus viser, at der er besparelser at hente, når opgaver udbydes i mindre dele.
Uenig i kritikken
John Egebjerg, der er direktør for Herningsholm Erhvervsskole, er uenig i kritikken.
- Jeg synes, at det er helt forkert. Vores byggeri er for stort til, at vores bygningsforvaltning ville kunne styre det påkrævede antal fagentrepriser, siger han og peger på nødvendigheden af ansættelser, hvilket vil være dyrt for skolen.
Desuden kommer John Egebjerg ind på, at fem ud af de seks prækvalificerede til opgaven er mellemstore aktører, mens den sidste rigtignok hører til blandt de større på markedet.
- De passer til opgavens størrelse, og det synes jeg egentlig er meget tilfredsstillende, siger direktøren og fremhæver, at uanset hvem, der får arbejdet, så er der lærlingepladser i det. I udbudsmaterialet er der nemlig en uddannelsesklausul tilknyttet.
John Egebjerg fremhæver desuden, at det ikke er fordi, at skolen er imod fagentrepriser.
- Vi har mange mindre renoveringsopgaver i løbet af årene, og der benytter vi os altid af fagentrepriser, siger han.