23948sdkhjf

Hver sjette lærling mangler praktikplads

Andelen af lærlinge uden læreplads i en virksomhed er større for byggefagene end for andre erhvervsuddannelser
Flere end hver sjette af de unge, der er i gang med en af byggeriets erhvervsuddannelser, står uden praktikplads.

Selv om der i 2014 blev indgået markant flere praktikaftaler mellem lærlinge og byggeriets virksomheder end året før, er andelen af byggelærlinge med en praktikaftale stort set uændret. Det viser den nyeste praktikpladsopgørelse, som Undervisningsministeriet har udarbejdet med udgangspunkt i november 2014.

I alt er 15.808 unge i gang med hovedforløbet på en af byggefagsuddannelserne, det vil sige alle uddannelser på bygge og anlægsindgangen samt elektrikeruddannelsen. Heraf er 18 procent uden en praktikplads i en virksomhed. Det er væsentligt flere end på de fleste andre erhvervsuddannelser. For alle erhvervsuddannelser under ét er det omkring hver 10., der mangler en praktikplads i en virksomhed.

I Dansk Byggeri ser afdelingschef Louise Pihl to forklaringer på den store forskel.

- For det første har krisen ikke sluppet sit tag i byggeriet, og det betyder, at virksomhederne fortsat er forsigtige med at forpligte sig til at tage lærlinge, og for det andet så er byggefagene relativt populære. Mange vil, trods krisen, gerne have en erhvervsuddannelse i byggeriet. I en situation med mangel på praktikpladser skal vi glæde os over, at skolepraktikken er blevet gearet til at håndtere situationen, og at mange lærlinge nu accepterer, at det i en kort periode kan være nødvendigt med skolepraktik. Man skal huske på, at næsten ingen afslutter deres uddannelse uden at have været i virksomhedspraktik, siger Louise Pihl.

I november manglede i alt 2.830 unge en praktikplads i byggeriet, viser tallene fra Undervisningsministeriet. Næsten to tredjedele heraf har valgt at fortsætte uddannelsen i skolepraktik.

Fremgang i 2014

I forhold til 2013 er der i de første 11 måneder af 2014 indgået 18 procent flere uddannelsesaftaler end på det tilsvarende tidspunkt i 2013, der satte absolut bundrekord i praktikaftaler i byggeriet.

- Det er en pæn fremgang, men det er ikke nødvendigvis udtryk for, at der er mange flere lærlinge, idet en voksende andel af aftalerne er korte aftaler. To korte aftaler i statistikken kan således godt dække over samme lærling, siger Louise Pihl og henviser til, at godt en tredjedel af de indgåede uddannelsesaftaler er korte aftaler.

Der er fremgang i antallet af aftaler for alle byggefagsuddannelser. Størst er fremgangen for tømrerne med 30 procents fremgang og vvs’erne med 24 procents fremgang i forhold i 2013.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14