Nyt liv til gamle stationer
Nu skal der mere tryghed og aktivitet i og omkring Danmarks 298 stationsbygninger, så de ikke ender som spøgelseshuse
Derfor afholder erhvervsudlejningsselskabet Colliers i samarbejde med DSB Ejendomme en idékonkurrence, der skal sætte fokus på udfordringer i forbindelse med byudvikling. Dette års udfordring er stationsbygninger.
Peter Lassen, direktør Colliers International Danmark A/S, håber at idékonkurrencen kan skabe både debat og inspiration, med sit brede sigte og uskolede deltagere.
- Stationen er ofte bygget i midten af en by, og var i gamle dage et samlingspunkt. Mange er fredede og bevaringsværdige, så de kan ikke bare rives ned eller få tilført tilbygninger.
Konkurrencen dækker i denne omgang byerne Skive, Sorø, Ribe og Ringe, så flere hjørner af danmarkskortet er tænkt ind.
- Det handler om at gentænke de eksisterende rammer, så man kan få skabt tryghed og fortælle deltagerne - ikke kun arkitekter - at problemet er reelt:
- Hvis der ikke gøres noget, ender bygningerne som spøgelseshuse, siger han til ArkByg.
Han fortæller, at dommerpanel udvælger de fem bedste efter indsendelsesfristen 16. marts, hvorefter de får videre til finalen gio vil blie bedt om at visualisere deres koncepter på plancher.
Ikke kun for arkitekter
Indtil videre er der 32 tilmeldinger, og Peter Lassen håber på at man kommer op på 50 deltagende hold, der typisk er på hver tre-fire personer.
- Og det er ikke kun for arkitekter og landskabsarkitekter. Også CBS er med, formentlig med et forretningskoncept, Aalborg universitet laver lysdesign og desuden ved jeg at kaospiloterne deltager. siger han.
Jes Trasbøl, underdirektør i DSB Ejendomme, håber, at man med de lidt utraditionelle midler kan få andre vinkler på stationernes muligheder og fremtid:
- Ud af de 298 stationer er de 112 enten fredede eller bevaringsværdige, og det vil være synd, hvis de ikke bliver brugt. Vores fokus er også i høj grad tryghed for den rejsende. Stationer, der bliver brugt og hvor der er liv, skaber også tryghed, siger Jes Trasbøl til ArkByg.
Han tilføjer, at bygningerne kan få større betydning for lokalsamfundet, både med kommercielle og ikke-kommercielle tiltag.
- Nogle områder er naturligvis mere udsatte end andre. Det er værst i udkantsdanmark, hvor attraktive forretninger og caféer tøver med at rykke ind.