Byggeriet har øje på svanemærket
Tre aktører i byggebranchen har licens til at opføre svanemærkede boliger, og flere viser interesse
Det mærker Miljømærkning Danmark under Dansk Standard, som tager imod ansøgningerne og står for godkendelserne.
- Lige nu er der en pæn interesse. Vi har tre licenshavere, som er aktive og bygger svanemærket, siger Heidi Belinda Bugge, nordisk produktansvarlig hos Miljømærkning Danmark og peger på NCC, Lind og Risør og Eurodan-huse, som de tre aktører. Og interessen slutter ikke der, understreger hun.
- Vi får løbende henvendelser fra både store og små byggevirksomheder, der vil vide mere om svanemærket. Det er selvfølgelig svært at spå om, hvor mange af dem, der i sidste ende beslutter sig for at sende en ansøgning, men vores håb er selvfølgelig, at mange af dem gør det, lyder det.
100 svanemærkede boliger
Siden 2005 har det været muligt at søge om svanemærkning af parcelhuse, dobbelthuse og rækkehuse.
I 2008 blev det desuden muligt at søge om svanemærkning af lejligheder og børneinstitutioner. Og en ny version, der har skoler med, er på vej, oplyser Heidi Belinda Bugge.
- Den skal i høring til foråret, siger hun og anslår, at der i dag findes omkring 100 svanemærkede boliger, og at ligeså mange er på vej.
- De dækker alt fra noget, der ligner gamle patriciervillaer til nye arkitektoniske huse, siger hun og peger på, at troen er på, at væsentlig flere - ud over de allerede planlagte projekter - kommer til.
- Der er mange parametre, der afgør, hvad der kommer til at ske, men jeg tror da, at hvis forbrugerne og investorer bliver mere opmærksomme på, at man kan svanemærke byggeri, så kommer der hurtigt til at ske noget på området, siger hun og fortsætter:
- De fleste forbrugere ved, at der findes svanemærket toiletpapir og shampoo men måske ikke, at de også kan få svanemærket byggeri. Dog regner vi med, at det bliver mere synligt for forbrugerne nu efter, at NCC bygger Svanemærkede boliger flere steder.
Flere ordninger på området
Dansk Byggeri og DI Byg peger begge på en generel tendens til at tænke mere bæredygtigt i byggebranchen.
- Vi har klart en opfattelse af, at der er stort fokus på bæredygtigt byggeri, men at det kan udmønte sig på forskellige måder, siger Elly Kjems Hove, branchedirektør i DI Byg.
For nogle er fokus på hele byggeriet, mens andre fokuserer på mindre dele, påpeger hun.
Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri kommer desuden ind på, at der findes mange ordninger på området - for eksempel DGNB og den nye AktivHus-ordning
- Jeg har ikke et overblik over, om den ene ordning er mere eller mindre udbredt end den anden, men vi kan se, at der er en stigende interesse for at bygge med de her certificeringer og klassificeringer - herunder svanemærket, siger Michael H. Nielsen.
Han begrunder blandt andet interessen med, at der er fokus på behovet for at differentiere sine produkter og med, at investorerne gerne vil sikre, at deres investeringer har en langvarig værdi, og at forskelle i ordningernes prioritering kan afhænge af, om byggeaktøren henvender sig til private eller professionelle.
Begge tror de to organisationsrepræsentanter på, at der i fremtiden vil være mere fokus på certifikater og klassificeringer - især hvis forbrugerne kommer til at efterspørge det mere, lyder det.