Nyuddannede arkitekter kommer i job
Arkitekternes ledighed er faldende, men fortsat høj i forhold til resten af arbejdsmarkedet
Hvor det ved udgangen af 2013 var hver anden dimittend - forstået som nyuddannede med op til et års kandidatalder - der var uden job, var arkitekternes dimittendledighed knap et år senere faldet til 42,3 procent.
- Der er fortsat tale om en høj ledighed for de nyuddannede arkitekter, men der er omvendt sket et markant fald. Vi har det seneste år oplevet en positiv udvikling på Danske Ark-området. Tegnestuerne er begyndt at ansætte igen, og vi har en tro på, at det går den rigtige vej, siger Arne Ennegaard Jørgensen, direktør i Forbundet for Arkitekter og Designere.
Sammenlignet med de øvrige akademikergrupper har arkitekterne dog fortsat en høj dimittendledighed. Djøferne har således godt 31 procent ledige dimittender, mens ingeniørerne har en dimittendledighed på 28 procent.
Mange mister dagpenge
Generelt har arkitekterne en høj ledighed i forhold til både arbejdsmarkedet generelt og akademikerområdet.
Ifølge de seneste tal fra Akademikernes A-kasse for november 2014 er der 7,8 procent ledige arkitekter. Det tilsvarende tal året før var 10,2 procent.
- Der er to forhold, der gør sig gældende. For det første naturligvis, at tegnestuerne som nævnt atter er begyndt at ansætte igen, og at vi mærker, at det generelt går bedre i branchen. For det andet, så er omkring 200 faldet ud af dagpengesystemet det seneste år, og vi ved ikke, hvor de er henne. Nogle er formentlig på kontanthjælp, andre på arbejdsmarkedsydelse, nogle lever af ægtefællens indtægt eller klarer sig på anden måde. Derfor dækker faldet i ledighedsstatistikken derfor over både en positiv udvikling og konsekvenserne af dagpengereformen, siger Arne Ennegaard Jørgensen.
Han forventer, at arkitektledigheden de nærmeste år vil fortsætte med at falde.
- Vi vil dog først nå et mere almindeligt niveau i forhold til resten af arbejdsmarkedet i 2018-2019, når nogle af de store årgange forventes at gå på pension, siger Arne Ennegaard Jørgensen.
Akademikerledigheden er på 4,4 procent. Ifølge Danmarks Statistiks nyeste opgørelse er bruttoledigheden på hele arbejdsmarkedet på 4,9 procent.