23948sdkhjf

Omstridt lejelov er et skridt nærmere

Med den nye lejelov bliver muligheden for at aftale nyistandsættelse afskaffet. Det koster omsætning og job, mener malerbranchen
Med Folketingets førstebehandling af en ny lejelov rykker nye regler for istandsættelse af private lejeboliger tættere på.

Dermed bliver muligheden for at aftale nyistandsættelse ved fraflytning afskaffet, og i fremtiden vil udlejer kun kunne kræve såkaldt normalistandsættelse.

Lejeloven er resultatet af et bredt forlig indgået mellem alle partier undtagen Liberal Alliance og De Konservative. Ud over et farvel til nyistandsættelse er lejeloven også en forenkling af lovgivningen på området, der i dag reguleres af både lejeloven og boligreguleringsloven.

Et af de helt store stridspunkter under forhandlingerne har været niveauet for istandsættelser ved ind- og fraflytning. Venstre har under forhandlingerne været kritisk overfor at afskaffe nyistandsættelserne. Men partiets boligordfører, Louise Schack Elholm, har dog fået sat aftryk på forligsteksten, så normalistandsættelse er blevet udvidet, så det også gælder træ og jern.

Også træ og jern

Hensigten med at afskaffe nyistandsættelser er, at forhindre sager, hvor udlejer kræver nyistandsættelse ved fraflytning efter en ganske kort lejeperiode.

I stedet skal der nu alene gennemføres vedligeholdelse, hvor der er et konkret behov for istandsættelse. Det nye normalistandsættelsesbegreb indebærer således, at der ved fraflytning af boligen for lejerens regning kan gennemføres nødvendig hvidtning, maling og tapetsering af vægge, herunder også maling af træ og jern, samt mellemslibning og lakering af gulve.

- Vi har tidligere - desværre - set eksempler på, at udlejer har spekuleret i at få renoveret lejligheden og i at få det betalt af den fraflyttende lejer - også selv om lejeren kun har boet i lejemålet i ganske kort tid. Det er urimeligt for lejeren og en dårlig anvendelse af samfundets ressourcer, sagde socialdemokraternes boligordfører Jan Johansen, da lovforslaget blev førstebehandlet i sidste uge.

Frygter værditab

Direktør i Danske Malermestre, Ole Draborg er langt fra tilfreds med udformningen af lejeloven, som han mener, vil koste malerbranchen et omsætningstab på 400 mio. kroner svarende til 700 job.

- Vi ved, at lejemål, hvor der er krav om nyistandsættelse i gennemsnit bliver istandsat for 13.000 kroner. Lejemål, der overtages som beset, bliver i gennemsnit istandsat for 2.500 kroner, og vi frygter derfor, at man ved helt at afskaffe muligheden for nyistandsættelse sænker den generelle standard af lejeboliger, da de langsomt bliver mere og mere nedslidte. Det betyder for udlejer, at lejemålet taber værdi, siger han.

Ole Draborg kan godt følge argumentet om, at det ikke er hensigtsmæssigt, at nyistandsætte et lejemål, hvis lejeren kun har beboet der en kort periode.

- Det giver ingen mening at udføre et arbejde, der er udført få måneder forinden, men man kunne have gjort det på en anden måde. Man kunne for eksempel have valgt en model, hvor man istandsætter efter, hvor længe lejeren har boet der. Jeg synes derfor, man burde fortsætte med at nyistandsætte, men med udgangspunkt i en konkret vurdering, hvis lejeren er fraflyttet lejemålet meget hurtigt, siger han.

I Danmark bor omkring 850.000 mennesker i de i alt godt en halv mio. private udlejningsboliger, der derved udgør en femtedel af den samlede boligbestand. Revisionen af lejelovgivningen er den mest omfattende siden 1966. Når en ny permanent lejelov er på plads afløser den den midlertidige lejelov fra 1939, som blev til under statsminister Thorvald Stauning (S).

Forligspartierne er blevet enige om, at forliget skal evalueres efter to år og genforhandles om fem år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094