Alternative materialer og håndværksmetoder i spil på nyt boligprojekt
Halm, hamp, ler og kalk er nogle af de atypiske materialer, som er brugt til at opføre Halmhuset, en række nye boliger ved Aalborg og det første håndgribelige element i et større initiativ fra PKA og A. Enggaard.
Pensionskassen og udviklervirksomheden står via det fælles ejendomsselskab PKAE Ejendom bag boligprojektet, som nu tæller tre rækkehuse på hver 100 kvm. Husene er opført med et særligt fokus på brugen af biogene materialer i boligernes yder- og indervægge samt tagkonstruktioner.
- Med de tre færdige og ibrugtagne boliger får vi en række vigtige erfaringer om biogene materialers kvaliteter – ikke bare i prototyper, men i rigtige byggeprojekter, som skal leve op til alle moderne krav til boliger, siger ejendomsdirektør Nikolaj Stampe fra PKA i en pressemeddelelse.
Nu er dokumentation på plads
Opførelsen af Halmhusene har betydet, at materialernes egenskaber og pålidelighed nu er blevet afprøvet i forhold til at leve op til alle relevante krav om for eksempel brandsikkerhed, støj og isolering, og konkret har den udvendige klimaskærm i hempcrete-blokke (hampeskæver blandet med kalk) opnået El30-brandklassifikation.
- Det betyder jo i sagens natur, at det bliver lettere – både for os og andre – at benytte materialerne fremadrettet, fordi den påkrævede dokumentation og klassifikationer er på plads, siger afdelingschef i A. Enggaard Jakup Sjostein.
- Mindst lige så vigtigt er det, at vi har opbygget rigtig meget nyttig erfaring og viden gennem projektet, som vi ønsker at stille til rådighed for alle byggeriets parter, så vi sammen kan fortsætte udviklingen og tage nye skridt, tilføjer han.
Konkret skiller Halmhuset sig blandt andet ud ved, at der er anvendt - som navnet antyder - halm til isolering, hampblokke i stedet for mursten og træspån i stedet for tagsten. Facaderne er behandlet med kalkpuds, mens indvendige vægge er afsluttet med lerpuds.
Ifølge en LCA-analyse fra Ecolab har det betydet en CO2-reduktion på 60 pct. på de konkrete dele af byggeriet, der var omdrejningspunkt for projektet.
På jagt efter nye projekter
Halmhuset er første del af et større initiativ fra PKA og A. Enggaard om at fremme brugen af CO2-reducerende byggematerialer via en række testbyggerier. Og alt imens evalueringen af Halmhuset fortsætter, er duoen på udkig efter det næste projekt.
- Nu kigger vi på, hvilke andre materialer og bygningsdele vi kan teste, og derfor er vi lige nu på udkig efter nye forsøgsprojekter og leverandører, der vil være med, siger Jakup Sjostein.
- Vi vil også rigtig gerne lave et Halmhuset 2.0, hvor vi udvider testen til flere elementer og potentielt hele huset – herunder også de tungere bygningsdele som for eksempel fundamentet, hvor der for alvor er potentiale for at nedbringe den samlede CO2-påvirkning per kvadratmeter, fortsætter han.
Halmhuset
Halmhuset i det østlige Aalborg består af tre rækkehuse på hver 100 kvm. Projekter tester anvendelsen af biogene materialer i moderne boligbebyggelser med særligt fokus på yder- og indervægge samt tagkonstruktion.
Rækkehusets vægge er opbygget af halmbaserede elementer fra Ecococon, der er skalmuret med hempcrete-blokke fra Havnens Hænder med kalkpuds udvendigt og lerpuds indvendigt. Taget består af en trækonstruktion med træspåner, mens de indvendige lofter er beklædt med CO2-reducerede gipsplader.
Ecolab har udført en omfattende LCA-analyse, som dokumenterer, at projektet har opnået en CO2-besparelse på 60 pct. for de bygningsdele, der er i fokus.
Ydervægskonstruktionen – herunder udvikling og fuldskalatest – er støttet af We Build Denmark og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Projektet er blevet realiseret af pensionsselskabet PKA og entreprenørvirksomheden A. Enggaard gennem det fælles ejendomsselskab PKAE Ejendom.
Byggeriets parter
- Bygherre: PKAE
- Totalentreprise. A. Enggaard
- Eksisterende rådgivere: Svend Poulsen (totalrådgiver)
- Projekterende ud over eksisterende rådgivere: JDH-Byg
- Halmelementleverandør: Ecococon
- Halmelementmontør: JDH-Byg
- Tømrer tagkonstruktion: Hustømrerne
- Hempcreateblok leverandør (indervægge): Havnens Hænder
- Hempcreateblokmontage (indervægge og skalmuring): Jesper Morild tømrer og snedker
- Lerpudsarbejde: Gaeldfri byg og Kimbo Murer
- Kalkpuds: Kimbo Murer
Kilde: A. Enggaard