23948sdkhjf

Stort studie om giftstoffer hos nedrivningsarbejdere: Her er resultaterne

En gruppe forskere har undersøgt niveauerne af PCB i blodet hos nedrivere. Resultaterne understreger, at arbejdet skal udføres med forsigtighed og de rigtige værnemidler

I mere end to år har en gruppe forskere fulgt 62 medarbejdere i nedriverbranchen. Og der er umiddelbart godt nyt.

For selvom man beskæftiger sig med nedrivningsarbejde og derfor kommer i kontakt med miljøskadelige stoffer, er man langt hen ad vejen sikret, når man sørger for at benytte de rette værnemidler.

Studiet har haft fokus på PCB, der blev flittigt benyttet i byggematerialer frem til 1977, hvor det blev forbudt i Danmark. 

PCB ophobes i kroppen over tid, og forskerne ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, ønskede blandt andet at undersøge, om brugen af værnemidler og de nuværende procedurer for arbejde med sundhedsskadelige bygningsmaterialer er gode nok til at beskytte medarbejdere mod at optage PCB i blodet.

- Og det ser langt hen ad vejen ud til at være tilfældet, fortæller seniorforsker på NFA Marie Frederiksen, der har stået i spidsen for projektet, i en pressemeddelelse.

Ingen grund til bekymring

Resultaterne viser således, at den samlede mængde af PCB i blodet blandt nedrivningsarbejderne generelt er lave og ikke adskiller sig betydeligt fra målinger hos administrative medarbejdere i branchen, som ikke har arbejdet direkte på nedrivningspladser.

- Vi ser dog generelt en ophobning af de PCB’er, som kommer fra byggematerialerne. Derfor skal man stadig være meget opmærksom på at beskytte sig selv mod at komme i kontakt med stoffet, siger Marie Frederiksen.

Deltagerne i projektet var inddelt i tre grupper: nedrivningsarbejdere med fast arbejde i nedrivningen Brøndby Strand, hvor der var påvist PCB i arbejdsmiljøet, nedrivningsarbejdere med skiftende arbejdssteder rundt om i landet og en referencegruppe af administrative medarbejdere i branchen. Der blev blandt andet taget blodprøver over en periode på to år, som blev undersøgt for samtlige af de eksisterende 209 PCB’er.

Allerede efter et år kunne forskerne måle en mindre stigning i mængden af de PCB’er, der særligt kommer fra byggematerialer blandt de faste medarbejdere på nedrivningen i Brøndby Strand. Denne stigning var også til stede blandt dem med skiftende arbejdssteder, men her var stigningen ikke statistisk sikker.

Husk handsker og heldragter

Studiet konkluderer dog, at den samlede PCB-belastning blandt nedrivningsarbejderne generelt er sammenlignelig med niveauerne i normalbefolkningen og ikke giver anledning til bekymring for den enkelte medarbejder.

Selvom niveauerne af PCB var lave, fremhæver forskerne, at nedriverne fortsat skal huske at tage de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger.

- Det er vigtigt at tage de nødvendige forholdsregler som for eksempel at bruge egnede handsker, heldragter og åndedrætsværn, når man arbejder med PCB. Det kan være besværligt, men det beskytter mod ophobning af PCB, der på sigt kan have store konsekvenser for helbredet, siger Marie Frederiksen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.074