23948sdkhjf

Historisk hotel genopstår: - Det vil kræve træfældninger - mange fældninger

Planerne for genskabelsen af Saksild Strand Badehotel ligger nu klar til høring - men ikke alle er lige tilfredse med planerne

Det ikoniske, røde Saksild Strand Badehotel står midt i en strandskov ud mod Saksild Bugt i Kattegat.

Der har det stået siden 1906, men dengang i hvidt og på et helt bart strandområde.

Siden er der blevet plantet og dyrket, og de historiske bygninger står i dag mellem blandt andet store fyre- og grantræer lidt mere gemt væk og for tiden menneske- og gæstetomt.

Men det skal efter planen snart ændre sig, skriver TV2 Østjylland.

Saksild Strand Badehotel blev nemlig opkøbt af virksomheden W3 Construction i slutningen af 2023, og folkene bag har planer om at føre hotellet tilbage til et mere oprindeligt udtryk, efter at det i flere år har været på Aarhus Kommunes hænder.

Politisk ja

Siden 1996 har det været brugt som seniorcenter.

Investors planer er dog nogle helt andre, og planerne er nu så langt, at kommunalbestyrelsen i Odder Kommune på sit seneste møde havde Saksild Strand Badehotel på dagsordenen, og her blev planerne for omdannelsen og renoveringen præsenteret.

De planer godkendte en næsten samlet kommunalbestyrelse tirsdag aften - alle på nær tre var enige i den lokalplan, som forvaltningen har udarbejdet i samarbejde med tegnestuen Arkitema.

Saksild Strand Badehotel skal omdannes til en "helårsdestination for velvære med overnatnings- og spisemuligheder." Det fremgår af lokalplansforslaget.

Den nye lokalplan giver lov til at bygge 20 feriehytter omkring hotellet, og fordi investor ifølge lokalplanen gerne vil tilbyde forskellige overnatningsmuligheder, ønsker de også at tilføje en ny værelsesfløj med udsigt over havet.

De 20 hytter vil blive opført bag hotellet i det beplantede område. Og netop feriehytterne giver anledning til konflikt, da de vil betyde, at flere træer skal fjernes.

Derudover vil de nye ejere have både spa, wellness, konferencefaciliteter og en restaurant.

Skal vise historien

Selvom det lyder som en stor omdannelse, er overskriften på planerne at føre badehotellet tilbage til sin oprindelige form og funktion som badehotel. "Stedets særlige historie ønskes synliggjort og fortalt i det nye projekt", fremgår det videre i lokalplansforslaget.

Det betyder, at ejer vil nedrive de eksisterende, gule murstensbygninger fra 1960'erne og 1970'erne. Her ønskes i stedet for de to-etagers bygninger opført en spa-bygning i én etage.

Derudover giver lokalplanen tilladelse til at opføre to øvrige bygninger: En til hotelværelser og så en slags vinterhave mellem hovedbygning og vaskehus.

I lokalplanen bliver det indskærpet, at ny bebyggelse skal understøtte og indordne sig under hotellets oprindelige stil. Det vil sige, at der skal tages højde for både arkitektur, placering og bygningernes omfang, så den oprindelige hovedbygning - den i dag velkendte røde - fortsat skal komme til at fremstå som den centrale.

Kresten Bjerre (RV), der er formand for Klima- og Planudvalget i Odder Kommune, er spændt på investors planer om at tilbageføre badehotellet på en nænsom måde til dets oprindelige udtryk.

- Det ser ud til at blive fint, og jeg tror, det er et sted, som vil glæde både kommunens borgere og besøgende. Det bliver et aktiv på alle måder, siger Kresten Bjerre til TV2 Østjylland.

Hans kollega i udvalget, Leift Gjørtz Christensen (Ø), synes da også om tanken om at genoplive det historiske badehotel. Men han er bekymret for især de 20 hytter, der skal ligge i skoven bag hotellet.

- Halvdelen er på størrelse med mindre sommerhuse, siger Leift Gjørtz Christensen.

Ti af hytterne får tilladelse til at blive mellem 50 og 58 kvadratmeter. Nordvest for hotelbygningerne kan der desuden blive anlagt en parkeringsplads med i alt 90 pladser.

Træfældning

I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen har Odder Kommunes forvaltning fået udarbejdet en såkaldt træbiologisk gennemgang af skovområdet.

Her har man udpeget 36 enkeltstående træer som bevaringsværdige, mens flere sammenhængende grupper af træer er udpeget som bevaringsværdige.

- Det vil kræve træfældninger - mange fældninger. Fældningerne vil være i strid med kommunens egen biodiversitetsplan fra 2021, hvor netop skovenes betydning for biodiversiteten fremhæves, sagde Leift Gjørtz Christensen på mødet forleden.

- Hvis denne plan realiseres, vil de få indgribende virkning på strandskoven, mener Leift Gjørtz Christensen, der derfor ikke kunne tilslutte sig at sende lokalplanen i høring.

Kresten Bjerre er uenig i det syn, selvom han forstår bekymringen over strandskovens tilstand.

- Men udvikler har efter ønske fra os gjort et stort stykke arbejde med at finde de bevaringsværdige træer og klynger. Og hytterne bliver hejst ind på pæle, så man ikke ødelægger skovbunden, siger udvalgsformand Kresten Bjerre.

Han mener, det er et godt projekt, som han også tror, at Odder Kommunes borgere vil få glæde af.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094