Grønt lys til at bygge Danmarks største havvindmøllepark
Ud for Nissum Fjord ved den jyske vestkyst skal der bygges en enorm havvindmøllepark, faktisk Danmarks største, og Energistyrelsen giver nu tilladelse til at begynde på arbejdet med at rejse møllerne.
Parken skal kunne give nok strøm til at dække en million husstandes forbrug.
Den har været længe undervejs. Der er blevet lavet forundersøgelser og miljørapporter, men nu lyder startskuddet, og det begejstrer Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.
Det er en god dag for grøn omstilling samt den danske og europæiske konkurrenceevne, mener han.
- Det er en enormt positiv nyhed. Vi får den her meget store vindmøllepark i drift og øger dermed grøn strøm i det danske og i virkeligheden også det europæiske elsystem.
Det tyske energiselskab RWE vandt i 2021 udbuddet om parken.
Mere konkret skal parken have 72 vindmøller, og de vil have en samlet kapacitet på en gigawatt. Til sammenligning har Danmark i dag 17 havvindmølleparker med en kapacitet på sammenlagt 2,7 gigawatt.
Thor Havvindmøllepark skal stå klar i 2027. Den hedder Thor, fordi den ligger tæt på Thorsminde, nærmeste landkending i området.
Bundforholdene ud for Vestjylland, hvor parken skal ligge, er fordelagtige, siger Brian Vad Mathiesen. Parken kommer til at betyde næsten 50 procent mere offshore-vindmøllestrøm i vores elsystem, siger han.
- Det løfter andelen af vedvarende energi i vores elmix gevaldigt, så dem, der har foranlediget sig til at købe en elbil, og dem, der er tilsluttet fjernvarmesystemer med varmepumper, kan glæde sig over at lade billigere og få billigere varme i pumpen, siger professoren.
Der er også penge til staten på vej. Ifølge Energistyrelsen kommer staten til at modtage betaling på op mod 2,8 milliarder kroner, i takt med at der produceres strøm.
Minister for klima, energi og forsyning Lars Aagaard (M) lægger da heller ikke skjul på sin glæde.
- Vigtig milepæl for udbygningen af dansk havvind. Tillykke til RWE og de cirka en million danske hjem, der, når parken står færdig, kan få mere grøn strøm i stikkontakten, skriver ministeren på det sociale medie X.
Jacob Østergaard, der som professor hos Danmarks Tekniske Universitet (DTU) beskæftiger sig med vind og energisystemer, kalder det for "et pænt skridt". Men han opfordrer også til ikke at hvile på laurbærrene.
- Vi har jo et stort udbud i gang, som er næste trin efter Thor. Men det er et vigtigt skridt at få den her park etableret. Det betyder dog ikke, at vi er i mål.
- Hvis Europa skal leve op til de grønne ambitioner om at få omstillet vores energisystemer til at blive fossilfrie, skal vi udnytte havarealerne i Europa, især i Nordsøen og Østersøen, hvor der er gode vindforhold, betydeligt mere, siger han.
Han tilføjer i øvrigt, at der er nuancer til billedet, når der tales om dækning af en million husstandes elforbrug.
- Nu er det ikke kun husstande, der bruger elektricitet, så man kan ikke bare gange op med seks og sige, at så dækker det danskernes energiforbrug. Industri, landbrug og så videre er ikke en del af regnestykket.
Det var i 2019, at der blev taget en politisk beslutning af alle Folketingets partier om at opføre tre nye havvindmølleparker frem mod 2030. Thor er altså en af dem.
Dengang var det daværende energi,- forsynings og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), der kunne præsentere den kommende park og lovede både lokal vækst og grøn omstilling.
- Det er en rigtig stor dag som minister i spidsen for projektet. Det er en dag, som jeg kommer til at huske, lød det dengang fra en stolt minister.
Kort om Thor Havvindmøllepark
- Thor Havvindmøllepark forventes at komme til at kunne dække cirka en million husstandes forbrug, og dermed bliver det den største havvindmøllepark i Danmark.
- Den skal bestå af 72 havvindmøller. De kommer til at have en samlet højde på 266 meter - dertil skal bygges en transformerplatform.
- Området, der skal bygges park på, er 200 kvadratkilometer. De placeres ud for Thorsminde i Vestjylland.
- Det er planen, at Thor Havvindmøllepark skal være i drift senest i slutningen af 2027.
Kilde: Ritzau