23948sdkhjf

750 meter lang jernring skal bremse forurening fra kemikaliegrund

Første skridt til en oprensning af Cheminovas gamle fabriksgrund i Harboøre Tange i Vestjylland er godkendt

En 750 meter lang jernring skal forhindre, at der siver forurening ud fra kemikaliefabrikken Cheminovas gamle fabriksgrund på Harboøre Tange i Vestjylland.

Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Regionsrådet har onsdag godkendt en strategi for, hvordan en kommende oprensning af grunden gribes an.

Første skridt er et udbud af opgaven med at lave jernspunsen, der skal omkranse fabriksgrunden og dermed forhindre, at giftige kemikalier spreder sig.

Undersøgelser har tidligere vist, at jorden indeholder cirka 40 ton pesticider og otte ton kviksølv.

Forureningen stammer fra 1950'erne, da Cheminova tog grunden i brug.

Spuns om Cheminova-grund

  • Spunsen om Cheminovas gamle fabriksgrund skal sikre forurening mod at sprede sig, og samtidig er spunsen nødvendig, den dag der bliver mulighed for at rense grunden op.
  • En oprensning af forureningen er foreløbig vurderet til at koste mere end 4 mia. kr. med de metoder, der findes i dag.
  • En spuns om den gamle fabriksgrund vil skulle cirka 12 meter under terræn, og den vil være cirka 750 meter lang og omkranse et areal på cirka 23.000 kvm. 
  • Der vil være cirka 280.000 kbm jord i det indkapslede område. Det er omkring tre gange så meget som kemikaliedepotet på Høfde 42.

Kilde: Region Midtjylland

I 1961 flyttede Cheminova til nye bygninger på et område kaldet Rønland lige nord for den gamle fabriksgrund.

Den gamle fabriksgrund er ikke den eneste forurening på stedet, der er relateret til Cheminova.

Region Midtjylland indgik tidligere på året aftale med Arkil A/S om oprensning af det nærliggende Høfde 42 - et tidligere kemikaliedepot for Cheminova.

Både Høfde 42 og den gamle fabriksgrund betegnes som såkaldte generationsforureninger.

Det er områder, hvor gamle kemikaliefabrikker har ladet forurening sive ud i natur og jord.

Regionsformand Anders Kühnau (S) glæder sig over, at der nu sker noget i forhold til de to forurenede områder.

- Selv om vi har oprensningen af Høfde 42 på vej i området, så er det vigtigt, at vi også kommer videre med den gamle fabriksgrund.

- Begge forureninger er en del af første fase af planen for generationsforureninger i Danmark.

- Og selv om en oprensning af den gamle fabriksgrund måske har lange udsigter, så er spunsen et vigtigt skridt, og nu har vi en plan for det, siger regionsformanden i pressemeddelelsen.

Folketinget bevilgede tidligere i år 100 mio. kr. til etablering af jernspunsen.

Forureningen ved Cheminovas gamle fabriksgrund

  • Den gamle fabriksgrund udgør sammen med kemikaliedepotet ved Høfde 42 og den nuværende FMC-fabriksgrund på Rønland de i alt tre generationsforureninger på Harboøre Tange, der er opstået i forbindelse med Cheminovas produktion af kemikalier fx til landbruget siden 1950’erne.
  • Cheminova flyttede i 1953 sin fabrik fra Måløv nordvest for København til Harboøre Tange syd for Thyborøn. Området blev hurtigt for småt, og i 1961 indstillede Cheminova produktionen helt efter gradvist at være flyttet i nye bygninger på Rønland lige nord for den gamle fabriksgrund.
  • I 1962 var alle de gamle fabriksbygninger revet ned og dækket med sand/jord. I dag er området afspærret.
  • Region Midtjylland og FMC indgik i 2023 en samarbejdsaftale om de gamle forureninger på Rønland og Cheminovas gl. Fabriksgrund. FMC sender årligt en statusrapport til Region Midtjylland. Rapporten beskriver den frivillige afværgeindsats (oppumpning og rensning af grundvand) på de gamle jord- og grundvandsforureninger.
  • I 2018 og igen i 2022-2023 gennemførte regionen undersøgelser af omfanget af forurening på den gamle fabriksgrund. Undersøgelserne viste, at jorden på den gamle Cheminova-grund indeholder cirka 8 tons kviksølv og cirka 40 ton pesticider, heraf cirka 32 ton parathion.

Kilde: Region Midtjylland

Oprensningen er opdelt i tre faser, hvor etableringen af spunsvæggen er trin ét. Næste trin er at udvikle metoder til at udvikle metoder til oprensningen, mens tredje og sidste trin er selve oprensningen af den forurenede jord.

Prisen for en oprensning af grunden beløber sig til mere end 4 mia. kr., fremgår det af regionens pressemeddelelse.

Arbejdet med at etablere jernspunsen vil ifølge regionen kunne begynde, når der er indgået kontrakt i andet kvartal af 2026.

/ritzau/ redaktionen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078