Ingen overraskelser i højderne med HAKI
Stilladsarbejde bliver lettere og lettere, I hvert fald med HAKI-komponenter.
”Siden 2007 har vi af hensyn til stilladsarbejderne målrettet bestræbt os på at producere elementer, der højest vejer 15 kilo. Elementerne er af højstyrkestål og aluminium, så selv om vi har sparet vægt væk i produktionen, er sikkerheden og styrken i elementerne den samme,” påpeger HAKI Danmarks kommercielle direktør Henrik Christensen.
Han nævner som eksempel, at længdebjælker, der omkring år 2000 vejede 18 kilo, i dag vejer 11,6 kilo – og stadig har samme styrke.
Vores elementer må højest veje 15 kilo på nær et, der bæres af to mand. Elementerne er af højstyrkestål og andre stærke ståltyper, så selv om vi sparer vægt væk, er sikkerheden den samme. Henrik Christensen, kommerciel direktør, HAKI
Svenske HAKI er Europas ældste producent af stilladser, og i teorien kan de ældste og tungeste elementer fra begyndelsen i 1956 bygges sammen med de nyeste og letteste i dag. Som en trofast Volvo-herregårdsvogn er HAKI-elementer kendetegnet ved at være svære at slide op.
”Elementerne har en livscyklus på mindst 30 år. Når de så alligevel ikke kan mere, bliver de smeltet om og genbrugt til nye elementer i et mix med nyt stål. Det nye stål er af jernmalm af høj kvalitet fra Kiruna i Nordsverige. Elementerne galvaniseres tæt på fabrikken i Skåne, så alt i produktionsprocessen er lokalt eller i hvert fald svensk,” konstaterer Henrik Christensen.
Elementernes grønne profil styrkes af, at energien i produktionen stammer fra svensk træflis og strøm fra sol og vind.
”Elementerne skabes netop ikke i en kulfyret form i Kina og sejles siden til Europa. Fordi processen med at reducere vægt har stået på i mere end 20 år, er klimaaspektet et stort ekstra plus ved elementerne. Oprindelig var tanken bag at benytte færre materialer dog at spare omkostninger og med det ergonomiske sigte at reducere stilladsarbejdernes nedslidning, så de kan have et helt liv i branchen,” fortæller Henrik Christensen.
Som svensk virksomhed producerer HAKI elementer, der kan modstå svensk klima, der også kan nå polarlave minusgrader. Med det udgangspunkt lever HAKI-elementer også op til de stadig flere krav fra danske myndigheder og forsikringsselskaber.
”Stilladsoverdækningers styrke beregnes efter årstidens vind, nedbør, andre vejrforhold, undergrund og meget andet. For eksempel lever vores elementer op til forsikringsselskabernes krav om, at stilladser fra den jyske vestkyst og 30 kilometer ind er dimensioneret til at klare vind på 27 sekundmeter, selv om standarden er 25 sekundmeter. Det stadig mere ekstreme vejr med masser af regn og tung sne i november giver andre nye krav at leve op til,” siger Henrik Christensen.
For bl.a. at kunne leve til de danske DS- og de europæiske EN-standarder og løbende produktudvikle er HAKI’s tekniske afdeling støt udvidet fra to til i dag ti ingeniører, der tegner, beregner og udvikler produkter.
”Teknikerne skaber mange specialløsninger ud fra standardprodukterne og især overdækningerne, der skal kunne holde til større kræfter fra vejret. Men da vi også tilbyder trapper og mobilhegn til publikum ved koncerter og andre events og midlertidige broer som gangbroen over Københavns Havn ved Sluseholmens metrostation, skal alle produkter testes og afprøves i bund, så vi ved, de er sikre og lever op til myndighedernes krav – også til dokumentation – der hele tiden skærpes. Safety er vores vigtigste kodeord. Ingen overraskelser med HAKI,” konstaterer Henrik Christensen.
FAKTA
HAKI med rødder i Sverige tilbyder stilladssystemer og sikkerhedsløsninger til midlertidige arbejdspladser samt teknisk service og viden.
HAKI er repræsenteret i 25 lande.
HAKI har på sin danske hjemmeside en webshop, hvor kunder kan sammensætte og bestille deres nye stillads med ønsket inddækning, kantbeskyttelse, hegn, trailer etc.
Kilde HAKI