Licitationen mener: Hatten af for byggebranchens kernetropper
”Hård opbremsning venter i byggeriet.” Sådan lød det på forsiden af Licitationen i juni 2022. Frygten var, at ikke mindst højere renter og voldsomme prisstigninger på materialer ville få temperaturen i byggebranchen til at falde fra brandvarm til lunken - og måske endda koldt - som daværende branchedirektør i DI Byggeri, Anders Stouge, udtrykte det.
Så galt er det heldigvis langt fra gået. Det understreger Licitationens nye brancheanalyse af de 48 største bygge- og anlægsentreprenører med Aarsleff og MT Højgaard helt forrest i feltet. Mens toplinjen stiger med 7 pct., er indtjeningen fra driften skudt i vejret med hele 34 pct. Overskudsgraden tager et hop opad fra 4 pct. til 5 pct.
Fremgangen er imponerende set i lyset af de udfordringer, der præger branchen i form af udskudte projekter, usikkerhed afledt af store konkurser og et ikke uvæsentligt konfliktniveau med mange tvister. Samtlige af de 48 største entreprenører kom ud af 2023 med sorte tal på bundlinjen. Med til historien hører, at de entreprenører, der har måttet bukke under i de senere år, ikke er med i brancheanalysen. Det gælder f.eks. den konkursramte milliardentreprenør Dansk Boligbyg og andre spillere, der er blevet ramt af de svære tider i særligt boligbyggeriet. Det får tallene til at se lidt pænere ud, end de egentlig er.
Ikke desto mindre er det værd at hæfte sig ved, at byggebranchens kernetropper i form af bygge- og anlægsentreprenørerne helt generelt er i god gænge. De har gjort frygten til skamme og har leveret varen. Det fortjener anerkendelse.